ČTÚ otevře dveře virtuálním operátorům

Praha - Levnější telefonování má do Česka přinést čtvrtý klasický operátor. Český telekomunikační úřad počítá rovněž se vstupem takzvaných virtuálních operátorů, kteří těží z nákupů množstevních slev a přeprodeje volných minut. ČTÚ počítá, že nová konkurence mobilní telefonní služby zlevní už v příštím roce, možná až o polovinu.

Český telekomunikační úřad během tohoto týdne vyhlásí podmínky aukce volných kmitočtů. Tato aukce je všemi uživateli mobilních služeb dlouho očekávaná, mohla by totiž přinést na tuzemský mobilní trh konkurenční prostředí. ČTÚ má v rukou jedinečnou možnost, jak trh začít regulovat a získat triumf nad současnými mobilními operátory. 

Neomezené volání za pětistovku ve Francii nebo podobný rakouský paušál s internetem doma i v mobilu za 850 korun. Takové nabídky se mohou už příští rok objevit i v Česku, a to díky virtuálním operátorům. „Každý, kdo vydraží spektrum, bude muset dát velkoobchodní nabídku pro takzvané virtuální operátory,“ oznámil novinku předseda ČTÚ Pavel Dvořák. 

Český telekomunikační úřad operátorům nařídí, aby nabízeli své služby firmám, které nebudou muset stavět vlastní vysílače. Virtuálním operátorům tak bude stačit nakoupit u jednoho ze tří velkých hráčů volné minuty s množstevní slevou a pak je prodávat dál pod svým jménem. „Dalo by se to přirovnat k rozdílu mezi tím, co platí malé domácnosti, a tím, co si vyjednaly firmy,“ komentoval situaci expert na telekomunikace Jiří Peterka.

Tesco - za nákup pár minut volání navíc

Rozdíly v cenách pro české zákazníky jsou přitom obrovské. Například úředníci ostravského magistrátu volají za padesát haléřů, mají 300 volných minut a SMS, a to všechno za šedesát korun měsíčně. Podobnou nabídku nemají operátoři v oficiálním ceníku ani za 1 000 korun. Noví hráči mohou situaci na českém trhu změnit. Virtuální operátory provozují v cizině i obchodní řetězce, jako je třeba Tesco, které věrným zákazníkům nabízí za nákupy volné minuty. 

Přijde do Čech čtvrtý operátor?

Plán ČTÚ počítá i s jedním klasickým operátorem. Ten si ale svou síť bude muset postavit sám a investovat do ní několik miliard korun. „Pokud ČTÚ při aukci kmitočtů neposkytne pozitivní diskriminaci pro nové investory, znamená to, že se žádného nového operátora nedočkáme. Protože případný nový operátor je v nevýhodě vůči stávajícím operátorům, kteří již mají připravenou infrastrukturu. Rovné podmínky při aukci znamenají ve skutečnosti nerovné podmínky podnikání pro případné investory,“ řekl Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné.

Výhled není, podle Vysloužila, pro případné investory vůbec zajímavý. „Investice v řádu několika miliard korun, dlouhodobě bez příjmů z prodeje služeb a bez možnosti využití již existující infrastruktury. Čtvrtý operátor nemá na českém trhu šanci,“ dodal.