Nejlepší jídlo je opečený buřt na klacku, říká oceněný kuchař Sahajdák

Praha - Pro zážitek z jídla jsou důležité kvalitní potraviny a dobrá atmosféra. „Pro mě je nejlepší jídlo, když se napíchne buřt na klacek a opeče se na ohni,“ tvrdí šéfkuchař Oldřich Sahajdák z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, který je jedním ze dvou kuchařů, kteří byli jako první Češi v historii oceněni slavnou michelinskou hvězdou. „Jíst to z klacku s lidmi, kteří jsou vám blízcí, to je perfektní zážitek,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24. Druhým oceněným Čechem je Roman Paulus z Hotelu Alcron.

Se ziskem michelinské hvězdy šéfkuchař Sahajdák vůbec nepočítal. „Je to strašně velké a milé překvapení,“ prohlásil. „Dali jsme si v práci se zaměstnanci sklenku šampaňského a chvilku se radovali, asi deset minut jsme si říkali, že to je dobré, a pak jsme normálně pracovali,“ popisuje, jak úspěch oslavil.

Nakupujte od lidí, kteří jsou špinaví od hlíny

Pro přípravu skvělého jídla jsou klíčové kvalitní suroviny. Kromě několika běžných dodavatelů proto restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise nakupuje často na trzích a využívá služeb vlastního farmáře, rybáře, houbaře nebo chovatele drůbeže. „Je to o kontaktu se zemědělcem,“ zdůrazňuje Sahajdák. Nekvalitním potravinám se podle něj může vyhnout každý. Šéfkuchař radí: „Nakupovat přímo od lidí, kteří jsou špinaví od hlíny, když prodávají brambory. To je správná cesta. Je spousta farmářských trhů.“

Oldřich Sahajdák a jeho tým
Zdroj: ČT24/Isifa.com

Záměrem La Degustation Bohême Bourgeoise od začátku bylo vrátit českou kuchyni na světovou úroveň, kterou měla za první republiky. Cílem bylo perfektně vařit česká jídla, za která se nebudeme muset stydět. „Pro mě osobně to znamená, že ta cesta, kterou jsme se vydali, tedy vaření poctivých českých pokrmů z českých surovin, je správná,“ uvedl již dříve šéfkuchař Sahajdák.

Host, který se po jídle legitimoval

„Jsme otevřeni šest let a každý rok se tam objevil host, který se nám po jídle legitimoval s tím, že je od Michelina a že by se nás rád zeptal nás pár otázek - kde nakupujeme, jak skladujeme suroviny… Chtěl se podívat do zázemí. Návštěva, po tom, co se najedl, trvala deset minut, pak poděkoval a odešel pryč,“ vykládá Sahajdák.

Zákazníci restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise si mohou pochutnat například na čtrnáctichodovém menu za 2 900 korun, jehož součástí jsou studené a teplé předkrmy, polévka, hlavní jídlo a také dezerty. „Je to zážitek na dvě a půl hodiny, kdy jste pořád v kontaktu s kuchařem,“ zve Sahajdák.

Michelinskou hvězdičku v minulosti v Česku třikrát získal italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu. Restaurace Allegro tak již v tomto hotelu neexistuje a český kuchař Richard Fuchs zde místo ní otevřel letos v březnu restauraci CottoCrudo.

V letošním roce získala v průvodci Michelin Main Cities of Europe nejvíce hvězdiček Francie, dále Německo a Velká Británie. Stejně jako Praha získala dvě hvězdičky také maďarská Budapešť, naopak naprázdno vyšly gastronomické podniky ve Varšavě a Krakově v Polsku.

La Degustation Boheme Bourgeoise

  • vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku
  • spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák, hlavní sommeliérkou je Klára Kollárová
  • restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu 
  • v letech 2009 a 2010 restarace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant, loni získala čtvrté místo 
  • v roce 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept 
  • restaurace je součástí gastronomického konceptu Ambiente 
  • Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente
Rozhovor s Oldřichem Sahajdákem (zdroj: ČT24)