Investice do hudby se vyplatila - klavíry Petrof hrají po celém světě

Hradec Králové – Klavíry firmy PETROF, největšího výrobce pian v Evropě, mohou milovníci hudby poslouchat bezmála 150 let. Zuzana Ceralová Petrofová, která je zástupkyní již páté generace Petrofů, dokázala firmu opět postavit na nohy a přivézt ji na zahraniční trhy. V současné době vyrábí hradecká firma jedny z nejlepších klavírů a pianin, luxusní nábytek a reprosoustavy.

Zuzana Ceralová Petrofová se zpočátku držela mimo rodinou firmu. Vystudovala farmaceutickou fakultu na Univerzitě Karlově v Hradci Králové, jak si vždycky přála. V roce 1948 komunisté Petrof znárodnili, proto ani v rodinné tradici pokračovat nemohla. Po škole proto nastoupila do jedné farmaceutické společnosti, kde se naučila vše kolem marketingu. Dva roky po revoluci začal její otec usilovat o návrat firmy. Povedlo se mu to až po osmi letech, v roce 1998. Tehdy se Zuzana rozhodla, že otci pomůže. V roce 2000 proto farmacii opustila a začala se věnovat klavírům. Petrof očistila od komunistického vlivu, zredukovala počet zaměstnanců i výrobu a zavřela pohraniční závody. Otec jí postupně rodinný podnik předal. 

„V roce 2004 jsme se domluvili s mým tatínkem a příbuznými, že se stanu jednatelkou firmy. To platí dodnes. Sedmdesát sedm procent podílu proto vlastním já. V současné době si firma vede dobře, je stabilizovaná a myslím, že nejhorší roky máme za sebou,“ říká Petrofová. Firma se ocitla v potížích v roce 2004. Petrof tehdy prodával 60 procent zboží jedinému partnerovi do Ameriky a zároveň měl velké dluhy.

„Náš partner nebyl ochoten respektovat nové modely a nové ceny. Vyvrcholilo to tím, že začal obcházet banky, kde jsme dluhy měli, a poptávat pohledávky za námi, že by je odkoupil. Takže by nás měl víceméně v hrsti. Banky se naštěstí postavily za nás. Podali jsme na partnera žalobu, tři roky se soudili a nakonec jsme se smírčím soudem dohodli, že on opustí byznys s námi a my mu budeme do roku 2012 platit pět procent provize z prodaných kusů,“ vypráví Petrofová podnikatelskou zkušenost.

Muzikanti, kteří chtějí hrát na kvalitní nástroje, žijí na východě

Spojené státy už ale pro Petrof nejdůležitějším exportním trhem rozhodně nejsou. Petrof se začal orientovat na východ.

Zuzana Ceralová Petrofová, jednatelka společnosti PETROF:

„Dneska je Amerika ohromně zadlužená země a její občané jsou zvyklí žít na dluh. My jsme si řekli, že tuto strategii amerických občanů sdílet nebudeme. Zaměřili jsme se na pianisty a konečné zákazníky, kteří chtějí hrát na naše nástroje a jsou ochotni za ně zaplatit. To jsou zákazníci směrem na východ.“

V Číně však roste obrovská konkurence firem, které dokážou vyrábět klavíry mnohem levněji. Čínská vláda své investice do hudebních fabrik podporuje a dokáže koupit know-how z Evropy a Ameriky tak, aby měla špičkové odborníky. Na druhou stranu čínští obyvatelé nechtějí jen čínské zboží. V Číně roste silná střední vrstva, která požaduje kvalitu – to jsou přesně zákazníci, kteří v Číně české nástroje Petrof kupují.

I Petrof musí čelit čínským plagiátům

„Jednoho dne jsme přijeli na veletrh a na podiu jedné čínské firmy se točil náš klavír, který byl jedinečný, vyrobený ke 135. výročí a prodaný jednomu velmi bohatému zákazníkovi do Francie. Na stupínku se točila samozřejmě jeho kopie. Povolali jsme místní policii a sepsali protokoly. Náš právník se do toho obul a spolu s hongkongským právníkem jsme zastavili produkci pod pokutou sto tisíc dolarů,“ popisuje majitelka čínskou praxi.

Zuzana Ceralová Petrofová:

„Je to unfair play. Když vyvážíme nástroj Petrof do Číny, musíme připočítat 38 procent navíc. Když ale dodavatel z Číny, ať už to je jakákoli čínská továrna, nabízí nástroje do Evropy, náklady na import činí pouhá čtyři procenta.“

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Piana, nábytek, reprobedny - vše v nejvyšší kvalitě

Firma před několika lety rozjela také výrobu luxusního nábytku. „Vždycky jsme si museli v krizi jako továrna pomáhat. Ne vždy se dařilo vyrábět pouze piana a pianina. Už za první velké krize se u nás vyráběly například železniční pražce. V roce 2008 jsme si řekli, že využijeme našich špičkových pracovišť, jako je dřevovýrobna a lakovna, a začali jsme našim zákazníkům nabízet luxusní nábytek na míru,“ popisuje Petrofová. 

K nábytku přibyly později i reprobedny. S nimi byla firma nedávno na elektronickém veletrhu v Las Vegas. „Reprobedny jsme začali vyrábět ve spolupráci s panem Markem Levinsonem.  Je to špička v oboru. Vyrábíme reprobedny ve vysokém lesku se zařízením, které tam dneska dokážeme bez problémů namontovat. Prodávají se do jeho distribuční sítě a on to pak prodává za ohromné peníze. Sto padesát tisíc dolarů stojí jeden set,“ dodala.

Výroba klavíru Petrof
Zdroj: ČT24

Investice do hudby se vyplatila

Vyučený truhlář Antonín Petrof založil firmu v roce 1864. Původně chtěl vyrábět stoly a židle, stejně jako jeho předci. Dal ale na radu Vídeňského strýce Jana Heitzmanna, který jej přesvědčil, že budoucnost je v hudbě - zejména ve výrobě tehdy velmi populárních klavírů. Za svou dlouhou historii Petrof prožil krušné časy, až po znárodnění, které trvalo dlouhých padesát let. Po revoluci se rodina vrhla do podnikání znovu. V privatizaci ale získala jen čtyři procenta firmy a zbytek musela od Fondu národního majetku odkoupit za 250 milionů korun.

Dnes vyrábí klavíry a pianina pouze v Hradci Králové. Téměř devadesát procent své produkce vyváží do sedmdesáti zemí světa. Patří mezi přední výrobce pian v Evropě. Ročně vyrobí dva tisíce kusů - 1 600 pianin a čtyři sta klavírů.