Nový iPad vyráží na pulty obchodníků

San Francisco (Kalifornie) - Ve světě se začíná prodávat nový tablet od společnosti Apple. Nejlevnější verze iPadu s pořadovým číslem tři, který společnost představila 7. března, bude stát v přepočtu 9 500 korun, nejdražší asi 15 500. V České republice bude jeho cena tradičně o něco vyšší a prodávat se zde začne o týden později.

Spuštění prodeje nového iPadu vyvolává stále stejnou vlnu euforie ve fanoušcích jako dříve. Ti neváhají stát několik hodin ve frontách, nicméně určitá změna je patrná – fronty už nejsou tak dlouhé, jako tomu bylo v minulosti. „Opravdu jsem chtěl oslavit spuštění nového iPadu. Tak mě napadlo, že nejlepší bude, když se převléknu za samuraje. Jsem iPadový samuraj,“ říká jeden z prvních vlastníků nového iPadu Rio Takahaši.

Mezi prvními, kdo si mohli iPad pořídit, byli díky časovému posunu lidé v Asii, od Austrálie, přes Japonsko až po Singapur. Už v noci se ale stály fronty i před obchody Apple v Německu, Francii a Velké Británii. Zájemci v České republice dostanou šanci za týden.

Jediná prodejna Apple v Hongkongu distribuci nového přístroje pečlivě zorganizovala. Zájemcům určila dobu, kdy si mají iPad vyzvednout, a požadovala po nich identifikaci místním průkazem. Zamezila tím snahám Číňanů mimo území Hongkongu, aby si koupili přístroj dříve, a tím se doma vyhnuli spotřební dani. V sousedním čínském městě Šen-čenu tak museli lidé čekat, až se tam nové tablety propašují.

Nový iPad je osazen grafickým procesorem A5X, o němž Apple tvrdí, že je v iPadech čtyřikrát výkonnější než výrobky konkurence. Například zmíněná Nvidia, která vyrábí grafické čipy Tegra 3, chce na základě tohoto tvrzení čip Applu důkladně otestovat. Tegra 3 se objevuje v několika nejnovějších smartphonech.

Displej nového zařízení má například dvojnásobné rozlišení proti svému předchůdci iPadu2, a nabízí tak při zobrazení více detailů. Předčí i většinu HD televizí, které mají obvykle rozlišení 1 920 krát 1 080 bodů. U nového iPadu je to 2 048 na 1 536 pixelů. Podle mnoha prodejců je to ale málo. „Nepřináší (nový iPad) nic zásadního, akorát ten displej a větší výdrž baterky. To je ale podle mě málo. Myslím, že se už nebude prodávat tak dobře,“ konstatuje analytik G-World Mobile Lau Chi Kong. 

Horečka spojená s uvedením nového iPadu se projevila i na ceně akcií firmy. Kurz poprvé překročil hranici 600 dolarů, akcie ale nakonec zisky ztratily. Část analytiků také zvýšila cílovou cenu, v krajních případech až na 1 000 dolarů. Jiní analytici naopak upozorňují, že růst ceny se zatím patrně vyčerpal. Během dnešního obchodování se akcie držely blízko hranice 585 dolarů.

S popularitou ale rostou i problémy. Podle čínských spisovatelů nabízí Apple zákazníkům bezplatně ke stažení jejich díla, přestože na to nemá právo. Apple zatím nařčení nekomentuje a případ míří k soudu. Tam se řeší i kritika za špatné podmínky v továrnách čínských dodavatelů firmy. Elektronický gigant tvrdí, že prohřešky tvrdě trestá a do továren už pustil i nezávislou kontrolu.