Zastavení evropských peněz by se mohlo projevit až v říjnu

Praha - Pokud Česko do října splní požadavky Evropské komise, nebude český státní rozpočet ovlivněn pozastavením toku peněz z Evropské unie, potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Česko podle něj nebude do června žádat Evropskou komisi o zpětné proplácení dotací. Důvodem opatření jsou výtky komise vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému. Příjemci dotací ale mají dostávat peníze z národních zdrojů dál beze změny.

Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí 

„V případě, že dojde ke splnění požadavků Evropské komise a k obnovení certifikace zhruba do září, října, nebude dopad (na rozpočet) žádný.“

Nespokojenost bruselských úředníků má napravit například přesun auditu z řídících orgánů jednotlivých operačních programů na ministerstvo financí. Úřad Miroslava Kalouska tak převezme auditní pravomoc nejen z regionů, ale i z ostatních resortů. Ovšem ministerstvo financí ani ministerstvo pro místní rozvoj zatím nechtěly uvést, jak velký peněžní objem žádostí o proplacení dotací přesune Česko až na druhou polovinu roku.

Potíže s dotacemi se promítly i do loňského rozpočtu

Problémy se získáváním dotací z unie zhoršily už loňské hospodaření státu. Státní rozpočet skončil v roce 2011 ve schodku 142,8 miliardy korun, plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Rozdíl způsobily právě problémy s čerpáním dotací. Bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo zhruba ve 130miliardovém schodku.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Úřady vyplácí dotace nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, můžou zpětné proplacení dotace zastavit. Například ministerstvu školství Evropská komise pozastavila před časem vyplacení 1,2 miliardy.

Vláda dostala od Evropské komise varovný dopis, jak ve čtvrtek potvrdil premiér Petr Nečas. Již ve středu Nečas uvedl, že do Prahy příští týden zamíří evropský komisař pro regionální záležitosti Johannes Hahn, aby zde jednal o českých problémech s čerpáním peněz z evropských fondů.

„Návštěva pana Hahna v České republice není mimořádná, v diáři má cestu už nejméně půl roku,“ prohlásila mluvčí resortu místního rozvoje Jana Jabůrková. Hahn se v Praze zúčastní například konference o budoucí politice soudržnosti EU v oblasti zaměstnanosti a sociálního začleňování a neformálního setkání ministrů pro místní rozvoj zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska.

Česko může v období 2007 až 2013 získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 788,7 miliardy korun. Příjemci dotací už z této částky dostali k začátku letošního února 313,2 miliardy, tedy kolem 40 procent. Z toho tuzemské úřady poslaly Evropské komisi žádosti o proplacení 138,7 miliardy korun.