Prodej jacht po splasknutí bubliny opět roste

Dubaj - Dubaj hostí už po dvacáté Mezinárodní veletrh lodí. Přestože si většina návštěvníků přišla luxusní jachty jen prohlédnout, najdou se mezi nimi i kupci. Nabídka je přitom velká, a  více než 100 firem na výstavu přijelo vůbec poprvé.

Cena za luxusní jachtu se snadno dostane přes 150 milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu vysoko přes 2,5 miliardy korun. I tak se ale na veletrhu prodávají a komu vystavené kusy nevyhovují, může si navrhnout vlastní. „Má to opravdu velký plně certifikovaný heliport, první svého druhu. Velkou příď s bazénem a další vymoženosti. Barva jachty je unikátní, je to černá Harley Davidson,“ říká k jednomu z modelů marketingový a obchodní ředitel Feadship Bas Nederpelt. 

Od roku 2004 se celosvětově počet luxusních jacht zvýšil o polovinu. Lidé s nimi totiž spekulovali, když je nakupovali a prodávali kvůli zisku. Při krizi v roce 2008 však jejich ceny rychle spadly a majitelé prodávali lodi se ztrátou. „Bublina prostě musela prasknout. Myslím, že následující dva roky budou slabé. Nevěřím, že trh zas v letech 2014 a 2015 zázračně naroste,“ uvádí odborný redaktor Michael Howorth. 

Podle některých je však na trhu pro luxusní jachty místo. Poptávka roste hlavně v Indii, Číně nebo Indonésii. „Lidé si chtějí plnit sny. Ten trh tu pořád je. A objevují se i nové. Je zřejmé, že zájem roste na východě, ale silné zůstávají i země, jako je třeba Německo,“ přibližuje asociace stavitelů superjacht Theo Hooning. 

Námořní průmysl má růst i v Perském zálivu, kde jsou plány velké. Do roku 2025 vznikne v přístavech v Dubaji, severním Ománu nebo v západní části Saúdské Arábie až 300 tisíc nových míst na kotvení.

Veletrh v Dubaji (zdroj: ČT24)