Obchodníkům s cennými papíry se nedá věřit

Praha - Pokles obchodů na pražské burze, způsobený hospodářským útlumem, vede čím dál více obchodníků k nekalým praktikám. Česká národní banka loni dostala 110 stížností na obchodníky s cennými papíry, kteří nutí klienty uzavírat často velmi nevýhodné transakce. Za každou z nich totiž klient musí zaplatit, a poplatky bývají vyšší než samotné výdělky.

Ještě před pěti lety se v Praze jen v akciích denně protočily asi 4,5 miliardy korun. V současné době to je o tři miliardy méně. Vidina obrovských výdělků na burze už Čechy tolik neláká a obchodníci, žijící z poplatků z transakce, tak klienty často tlačí i k nevýhodným akcím. „Česká národní banka považuje podněcování zákazníků k nadměrnému obchodování za závažný problém kapitálového trhu,“ uvedla mluvčí ČNB Petra Hájková.

Například Václav Beneš svěřil své peníze firmě Capital Partners. „Rozhodl jsem se, že to dáme k soudu. My jsme prodělali milion a oni vydělali milion a půl na poplatcích,“ stěžuje si. Nebyl jediný. ČNB firmě Capital Partners nejprve udělila pokutu a poté jí sebrala licenci. Nejedná se však jen o tuto firmu. Klienti si stěžují i na další obchodníky.

Na pražské burze obchoduje přes sto tisíc Čechů, tedy asi jedno procento národa. Zástupci burzy klientům doporučují dodržovat několik hlavních pravidel. 

Hlavní pravidla

  1. Zkontrolujte, zda má obchodník licenci ČNB
  2. Chtějte předem investiční doporučení
  3. Veškeré vaše požadavky musí být ve smlouvě

ČNB, která na kapitálový trh dohlíží, vám peníze nevrátí. Pokud se klient dostane s obchodníkem do sporu, musí se obrátit na soud.

Reportáž Vandy Kašové a Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)