Řecko dnes musí splatit první klíčovou splátku

Atény – Řecko do dnešního dne musí splatit část svého dluhu v objemu čtrnáct a půl miliardy eur. Atény zároveň vydají nové pokladniční poukázky. Zadlužená země v pondělí dostala první část z druhého záchranného balíku, tudíž by země neměla mít problém svou splátku zaplatit.

Záchranný fond EFSF v pondělí převedl Řecku první splátku 5,9 miliardy eur (asi 144,6 miliardy Kč) z druhého záchranného úvěru. První klíčová splátka je tedy vyřešena a Řecko je prozatím za vodou. Zemi nicméně nadále sužují stávky – tentokrát námořnické. Námořníci totiž stávkují kvůli snížení penzí a tvrdým úsporám kabinetu. 

Z vlády mezitím odstoupil ministr financí Evangelos Venizelos, který do voleb povede upadající socialisty bývalého premiéra Papandrea. „Musíme hlídat státní kasu a pokračovat v novém programu. Jakékoliv chyby, kterých se dopustíme, dopadnou hlavně na nejchudší a nejslabší lidi ze střední třídy,“ konstatuje odstupující ministr. Kabinet má čas do léta, kdy bude unie s centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem chtít vidět další výsledky úsporných opatření.

Řecko do dneška musí splatit část svého dluhu (zdroj: ČT24)