Bendl: Až vejce přestaneme kupovat po desítkách plat, cena klesne

Praha – Spor ohledně polských vajec nahrál do karet obchodním řetězcům, které jejich cenu vyšroubovaly. Podle ministra zemědělství Petra Bendla se nedá očekávat, že by se situace do Velikonoc změnila. Vejce od začátku roku zdražila i o více než 100 procent. Poláci do Česka posílali vejce slepic chovaných v malých klecích, ačkoli je od ledna EU zakazuje. Letos se k nám tak nedostalo kolem 3,5 milionu polských vajec.

Menší zájem = nižší cena

„Až lidé přestanou nakupovat vejce po desítkách plat a chvilku si počkají, pak věřím, že ta cena spadne. Trh reaguje na poptávku. Myslím si, že řetězce trochu zneužily té situace, která u nás je, a cenu zvedly,“ tvrdí Bendl.

Ministr upozornil, že dokud budou slepice v Polsku chovány v klecích, které nevyhovují pravidlům EU, bude jejich dovoz zakázán, aby byly ochráněni tuzemští drůbežáři.

„Naše drůbežáře jsme přinutili k investicím, Evropa je přinutila k investicím, které musí zahrnout do svých nákladů. S tím se nedá nic dělat. Já kdybych sem pustil vejce, která nejsou této investici podrobena, tak bych tím ještě likvidoval náš drůbežářský průmysl,“ říká ministr.

Bendl se také na okraj jednání sešel k bilaterální schůzce se svým polským kolegou kvůli problémům ohledně používání technické soli v potravinách. Polského ministra žádal o sdílení aktuálních informací. Řešení situace je podle něj nezbytné pro obě strany. „Je tady tlak na to zastavovat polské zboží obecně,“ řekl Bendl. Dodal, že to by nebylo dobré ani pro Poláky, ani pro Českou republiku.