Za prošlé potraviny by mohly padat stamilionové pokuty

Praha - Přísnější postihy pro obchodníky, kteří opakovaně klamou spotřebitele, chce v rámci novely zákona na ochranu spotřebitele předložit sdružení Spotřebitel.net. Větší tresty by tak mohly být uděleny obchodníkům, kteří opakovaně klamou zákazníky, například přelepováním dat spotřeby. Pokuty by mohly jít do stovek milionů korun, nyní je maximum 50.

Z nedbalosti nebo úmyslně - máčení v oleji a potírání octem není výjimkou

„Na naše sdružení se obrátili lidé, kteří pracovali v těchto supermarketech a s přelepováním mají zkušenosti. Tohle jednání je potřeba tvrdě sankcionovat, protože tady dochází k hazardu se zdravím nás všech,“ tvrdí právník sdružení Miroslav Huml. Podle něho prý zaměstnanci některých supermarketů hovoří i o nakládání masných výrobků do olejů či jejich potírání octem, aby získaly čerstvější vzhled.

Prošlá potravina se však v obchodě může objevit i z nedbalosti. Obchodníci se snaží držet náklady na minimu, mají jen nejnutnější počet zaměstnanců, kteří doplňují zboží, obsluhují pokladnu a zároveň uklízí, a tím pádem nestíhají. Vyšší pokuty by tak mohly dohnat řetězce k zodpovědnosti.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili v závěru února hned v několika supermarketech zboží s nepravdivě uvedeným datem spotřeby. Šlo o zboží, jež dostaly supermarkety s uvedením data, do kdy má být zprodukováno. Prodejci však toto zboží sami naporcovali či vyjmuli z obalů a dali do regálů s tím, že u něj uvedli nepravdivé datum spotřeby. Většinou jej o den protáhli. Problematika „přelepování“ se bude řešit příští týden, kdy se sejde ministr zemědělství Bendl se zástupci obchodníků.

Obchodníci považují větší sankce za populistické

„Vzhledem k tomu, že jsou nyní veškerá pochybení zveřejňována, musí příslušný maloobchod čelit řádově daleko vyšším ztrátám z následného neprodání potenciálně rizikového zboží. Tyto ztráty lze počítat i v milionech korun, přestože předmětem kontroly a sankcí formou pokuty je obvykle zboží v hodnotě stovek korun,“ tvrdí vedení Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.