Česká rodina vyžije ze svých úspor dva měsíce, tvrdí průzkum

Praha – Česká domácnost dokáže ze svých rezerv financovat pravidelné výdaje v průměru po dobu dvou měsíců a devíti dní. Nespokojenost s výší svých úspor vyjádřila zhruba třetina lidí. Vyplývá to z prosincového vyhodnocení dat o úsporách českých domácností, které dnes představila ING Bank.

Podle průzkumu, který uskutečnila ING Bank v 19 zemích za účasti téměř 19 tisíc respondentů, patří Češi k národům méně spokojeným s výší svých úspor. Nespokojenost v tomto směru vyjadřuje asi 30 procent lidí. Nejvíce spokojení se svými současnými úsporami jsou lidé v Lucembursku a Nizozemsku.

„Uvádí se, že ideální finanční rezerva by měla tvořit pěti až šestinásobek příjmů domácnosti,“ říká ředitel bankovnictví pro drobnou klientelu ING Bank Libor Vaníček. Finanční rezerva průměrné české domácnosti je tedy výrazně nižší.

Příjmy českých domácností přitom převyšují jejich pravidelné výdaje v průměru o 19 procent. Pokud by tedy rodina chtěla, mohla by uspořit až pětinu svých příjmů.

Růst cen pociťují všichni

Současný růst cen trápí lidi ve všech zkoumaných zemích, v rámci eurozóny nejvíce Italy a Španěly. Ale i Češi vnímají negativně vliv současného ekonomického vývoje na jejich rodinné finance – šetření je pro ně teď obtížnější. Omezují je častěji než většina ostatních národů, přistoupilo k tomu už přes 60 procent respondentů. Špatně se vyrovnávají také s vyššími cenami potravin, energií a pohonných hmot.

Pro 40 procent českých domácností tvoří největší položku výdaje na bydlení, jako je hypotéka a nájem. Jídlo představuje největší část nákladů pro 35 procent domácností. Výdaje za energie pak dominují rodinným rozpočtům ve 20 procentech případů, což je nejvyšší podíl ze všech sledovaných zemí.