Londýnské firmy budují příbytky pro zaměstnance, bojí se dopravy při OH

Londýn – Červencové olympijské hry v Londýně vyhlíží se zájmem řada tamních firem. Od řady návštěvníků si slibují mimořádné zisky. Ty, které se sportem ani službami nemají nic společného, se však bojí, že nával fanoušků a turistů v ulicích města zamezí přesunu zaměstnanců. Už nyní vedení řady firem připravuje nouzový plán.

Například pro IT zaměstnance v datových centrech blízko finančního centra Londýna už nyní budují speciální obytné kajuty. Provoz bez dohledu zaměstnanců si totiž mnohé společnosti nemohou dovolit. Krátkodobý problém se serverem nebo přímo jeho výpadek může ve světové finanční metropoli přijít draho – až o miliony liber na ušlém zisku. „Postavíme pro ně pokojík a do něho dáme kabiny, podobně jako jsou v některých japonských hotelech,“ sdělil manažer společnosti Interxion Alex Mason.

Klíčoví firemní zaměstnanci si už nyní zkoušejí dočasné kajuty pro dobu během olympijských her. Na lůžkách je pěnové matrace s pamětí, lampičky a nabíjecí stanice pro mobilní telefony a notebooky. K dispozici bude i prádelna a sprchy. S novinkou přitom lidé souhlasí. „Rozhodně je to dobrý nápad. Můžeme fungovat 24 hodin denně, ať se děje cokoliv. Se všemi těmi lidmi ve městě by to jinak nebylo možné,“ svěřil se inženýr Kyle Byott.

Firmy v Londýně připravují přespání pro své zaměstnance (zdroj: ČT24)

Nefungující dopravy se bojí firmy po celém Londýně. Připravují se i ty, které nemusejí mít pracovníky na místě. Například firmy vyhledávající talenty, které zaměstnávají přes 300 psychologů komunikujících s klienty po telefonu. K firemním datům ale přístup potřebují. „Máme technologie, které každému umožní, aby se přes internet dostal ke svým složkám. Máme telefonní systémy, přes které můžeme přepojovat hovory, takže naši zákazníci si ničeho nevšimnou,“ dodal výkonný ředitel SHL Stehen Read. Olympiáda má podle odhadů vydělat skoro dvě miliardy liber. Přípravy na ni ale vyjdou některé firmy hodně draze. Třeba za jednu kabinu na spaní dají v přepočtu asi 52 tisíc korun.