Italové na nabídku státních dluhopisů slyšeli

Milán - Nabídka italských státních dluhopisů pro domácnosti měla tento týden velký úspěch. Italové si obligací, jejichž výnosy budou upravovány podle inflace, objednali téměř pětkrát více, než se odhadovalo. Objednávky dluhopisů se splatností za čtyři roky ve čtvrtek na konci čtyřdenní lhůty vystoupaly na 7,29 miliardy eur (asi 180 miliard Kč).

Analytici podle agentury Reuters odhadovali zájem jen na 1,5 miliardy eur. Ministerstvo financí stanovilo roční kupón dluhopisu na 2,45 procenta a analytici předpokládají, že díky úpravám podle inflace každých šest měsíců se výnos dostane nad čtyři procenta. Velký zájem o nabízený dluhopis považují za vyjádření důvěry technokratické vládě Maria Montiho.

Vláda potřebuje prodávat víceleté dluhopisy, aby chránila průměrnou splatnost státního dluhu před poklesem, který by mohl v kritických situacích ohrozit její platební schopnost. V prvních měsících letošního roku se musela uchýlit k prodejům mimořádně krátkodobých pokladničních poukázek, aby splatila navršený splatný dluh v sumě 60 miliard eur. Průměrná lhůta splatnosti italských dluhopisů kvůli tomu klesla na 6,8 roku z předešlé úrovně sedmi let.

Itálii i dalším zemím eura od konce ledna pomáhá v refinancování dluhů výrazný pokles výnosů dluhopisů, který zařídila Evropská centrální banka dvěma nabídkami tříletých levných úvěrů bankám v celkové sumě přes bilion eur. To zvýšilo poptávku investorů zejména po krátkodobých dluhopisech, jejichž výnosy ale kvůli tomu prudce klesly a pro domácnosti přestaly být zajímavé. Výnos jednoleté italské pokladniční poukázky klesl tento měsíc na 1,4 procenta, což je téměř dva procentní body pod italskou inflací.

Italské domácnosti jsou nejmajetnější z celé skupiny největších vyspělých ekonomik G7. Finanční aktiva italských domácností dosahují 3,6 bilionu eur, z toho pět procent je v italských dluhopisech. Italové k nim zůstali loajální i loni na podzim na vrcholu dluhové krize, tradičně ale své investice umísťují v krátkodobých dluhopisech se splatností do jednoho roku až dvou let.