USA mohou být díky břidlicím ropnou velmocí

Dakota - Jako nový Střední východ vidí Severní Ameriku studie banky Citigroup. Do roku 2020 by měl kontinent zdvojnásobit těžbu ropy, zejména díky novým břidlicovým ložiskům a technologiím. Spojené státy by pak byly méně závislé na ropě z nestabilní oblasti Perského zálivu. Nová naleziště by také pomohla americké ekonomice. Někteří odborníci jsou ale k předpovědi Citigroup skeptičtí.

Do roku 2013 by mohly Spojené státy v těžbě černého zlata předběhnout Saúdskou Arábii i Rusko a stát se světovým těžařem číslo jedna. Prudký nárůst produkce by měla zajistit břidlicová ložiska i Kanadě a Mexiku. 

„Hlavním zdrojem nové ropy ve spojených státech bude roponosná břidlice. Je zde sice i možnost těžby z moře, ale tam panuje stále jistá opatrnost poté, co došlo k výbuchu v Mexickém zálivu v roce 2010. Nejdramatičtější nárůst těžby ropy z břidlic vidíme v Severní Dakotě, kde se za posledních pět let těžba zčtyřnásobila. Myslím si, že je tam další prostor pro růst,“ řekl Petr Báča, analytik ČSOB. „Severní Dakota má třikrát větší zásoby ropy než Texas,“ uzavřel geolog Kevin Frederick. 

Produkce ropy
Zdroj: ČT24

USA jsou nejvíce energeticky závislé na Kanadě. Dovozy kanadské ropy činí zhruba 2,5 milionu barelu denně. Druhým největším dodavatelem je Saudská Arábie, následuje Venezuela a Mexiko. Denně spojené státy potřebují dovézt zhruba 11 milionů barelů ropy. Z nových břidlicových ložisek přitom podle odhadů může vytěžit až 24 miliard barelů. Má to ale jeden háček. Produkce ropy z břidlice je velkou zátěží pro životní prostředí. 

Produkce ropy z břidlice zatěžuje životní prostředí

Zvyšování těžby ropy v USA je i politicky velice ožehavé téma, zejména před prezidentskými volbami. Prezident Obama si poměrně ostře vyměňuje názory s republikány o tom, co je prioritou jeho země. „Je velice obtížné sladit zájmy jednotlivých zájmových skupin. Máme zde na jedné straně ekologii, na druhé straně je zde tlak na to, aby energetická závislost USA klesala. Z tohoto důvodu zřejmě nebude nárůst těžby v následujících letech nějak dramatický,“ říká Báča. „Spotřeba ropy ve Spojených státech navíc v posledních měsících klesá, a klesá dokonce více, než se očekávalo. Domnívám se, že hlavní příčinou je částečná substituce ropy zemním plynem a potom zde máme fakt, že ceny ropy jsou zkrátka vysoké. Spotřeba klesá zejména u benzinu,“ dodal Báča. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Už teď je ale dopad ropného boomu vidět. Ještě před dvěma lety Amerika kryla dvě třetiny spotřeby ropy dovozem, teď nedováží ani polovinu. Další nárůst těžby bude znamenat budování infrastruktury, statisíce nových pracovních míst a pro americké hospodářství větří růst.