Iberia představila novou nízkonákladovou divizi Iberia Express

Madrid - Španělské aerolinky Iberia o víkendu představily svou novou nízkonákladovou divizi - Iberia Express. Firma tak chce posílit spojení s letišti, kam až do ledna létal dnes už zkrachovalý dopravce Spainair. Podle Iberie po sobě zanechal na dvacet tisíc potencionálních zákazníků. Další nízkonákladová společnost vznikne i v Asii, kterou vytvoří australské národní aerolinie Qantas Airways společně s čínskou firmou China Eastern Airlines Co. Qantas tak chce posílit svoji pozici v Asii a snížit náklady. Oznámily to aerolinie v noci na dnešek.

V době krachů nejen nízkonákladových leteckých dopravců v Evropě přišla o minulém víkendu španělská letecká společnost Iberia se svou novou nízkonákladovou divizí – Iberia Express. Podle generálního ředitele Luise Gallega by nová divize mohla ještě před koncem tohoto roku létat do víc než dvaceti destinací, a to národních i mezinárodních.

Iberia přitom rozjíždí projekt v době, kdy se evropské aerolinky perou s vysokými cenami paliva, silnou konkurencí a v neposlední řadě i novou evropskou ekologickou daní. Kvůli nižším platům v divizi se již bouřily také odbory. Vítr z plachet to ale vedení firmy nebere. „Chceme rozšířit naši flotilu o čtrnáct letadel a proti konkurenci na stejných linkách budeme tvrdě bojovat,“ konstatoval s odhodláním Gallego.

Qantas a China Eastern vytvoří společně nízkonákladové aerolinky

Novou nízkonákladovou divizi chystají i australské národní aerolinie Qantas Airways, které vytvoří společně s čínskou firmou China Eastern Airlines Co. nízkonákladovou leteckou společnost se sídlem v Hongkongu. Qantas tak chce posílit svoji pozici v Asii a snížit náklady. Obě firmy budou mít v novém podniku stejný podíl. Aerolinie budou působit pod značkou Jetstar, která je nízkonákladovou značkou Qantas Airways, a provoz mají zahájit v roce 2013.

Létat chtějí na krátké vzdálenosti - do Číny, Japonska, Jižní Koreji a jihovýchodní Asie. V počátku budou létat se třemi letadly Airbus A320, do roku 2015 chtějí zvýšit počet letadel o dalších 15. Každá ze společností investuje do společného podniku 57,5 milionu USD (1,1 miliardy Kč), investice by později mohla stoupnout až na 99 milionů USD.

Nové aerolinie doplní řadu nízkonákladových společností, které v posledních letech zahájily svůj provoz v Asii. Ta je největším a nejrychleji rostoucím trhem letecké dopravy. Vyplní také mezeru na vzkvétajícím čínském trhu, který nemá téměř žádné nízkonákladové aerolinie.   

Jetstar působí v Austrálii a na Novém Zélandu a provozuje společný podnik s aeroliniemi v Singapuru, Japonsku a Vietnamu. V oblasti Asie a Tichomoří týdně vypraví 3000 letů do téměř 60 destinací. Aerolinky odhadují, že ve fiskálním roce 2012 přepraví více než 20 milionů cestujících, napsaly agentury AP a Reuters.