BMW svolává kvůli baterii 1,3 milionu aut

Mnichov - Německá automobilka BMW po celém světě do svých servisů stahuje 1,3 milionu vozů. Důvodem jsou možné problémy související s kabelem od baterie. Opatření se týká všech vozů BMW řad 5 a 6 vyrobených v letech 2003 až 2010.

„Kryt bateriového kabelu v zavazadlovém prostoru může být ve velmi vzácných případech špatně namontován,“ uvedla automobilka, která je největším výrobcem luxusních aut na světě. Případná závada podle ní může vést k výpadku elektronického systému či nenastartování vozidla a v mimořádných případech dokonce k požáru.

V posledních měsících se přitom jedná už o druhý zásah tohoto rozsahu. Loni na podzim BMW svolal po celém světě k opravě kolem 120 tisíc naftových vozů kvůli problémům s palivovými filtry. Problémy mohly v nejhorším případě vést k přehřátí motoru a teoreticky způsobit i jeho požár.

Čistý zisk automobilky BMW loni stoupl o více než polovinu na rekordních 4,9 miliardy eur (přes 120 miliard Kč). Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 14 procent na téměř 1,7 milionu vozů. S růstem počítá také v letošním roce. Společnost vyrábí kromě vozů BMW rovněž automobily se značkami Mini a Rolls-Royce.