Daně je třeba do týdne podat a zaplatit

Praha - Na podání daňového přiznání a úhradu daně zbývá už jen poslední týden. Datum 2. dubna ale neplatí pro ty, kdo mají poradce. Ti totiž odevzdávají formuláře o čtvrt roku později. Podle berních úřadů svou povinnost zatím splnila zhruba polovina plátců. Kvůli těm zbývajícím posilují směny a prodlužují otevírací dobu.

Růžový formulář obsahuje v základu čtyři stránky a přílohy. Na první pohled vypadá stejně jako loni. Sazba daně zůstala stejně jako struktura přiznání stejná, uvedla ředitelka daňové oddělení PwC ČR Lenka Mrázová. Jenže uvnitř na poplatníka pár změn čeká.

Poprvé musí danit svůj důchod každý penzista, který loni vydělal víc než 840 tisíc. Kvůli povodňové stokoruně se snížila i sleva na poplatníka a končí třeba mimořádné odpisy, které zavedla Fischerova vláda v rámci protikrizového balíčku opatření. 

Daně 2011
Zdroj: ČT24

Týden před uzávěrkou chybí z celkem 1,8 milionu tisíc formulářů na finančních úřadech ještě polovina. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslavy Musilové bylo například v Ostravě už odevzdáno 70 procent daňových přiznání a v Praze pak necelých 40 procent.

Úřady a pošty se připravují na zvýšený nápor

Úřady ale zatím žádné větší fronty nehlásí, protože čekají největší nápor o víkendu a v pondělí. „Od dnešního dne je prodloužena pracovní doba na všech pobočkách až do 18 hodin. V sobotu jsou otevřeny v některých městech od 8 do 12 hodin,“ dodala Musilová. Otevírací doby navíc prodlužují i pošty, které na konci týdne a v pondělí často pojedou nepřetržitě. 

Desetitisíce korun se dají ušetřit i na daňových odpočtech. Třeba ze zaplacených úroků z hypotéky se dá zpět dostat až 45 tisíc. Dalších 12 tisíc pak může být odečteno díky životnímu nebo penzijnímu pojištění.

Daně 2011
Zdroj: ČT24

Co lze například odečíst z daní?

  • úroky z hypotéky nebo stavebního spoření
  • životní pojištění
  • penzijní připojištění

Daně z příjmu musí lidé zaplatit do 2. dubna, a to buď převodem na účet nebo hotově přímo na pokladnách finančních úřadů. Daňové přiznání je možné osobně odnést na finanční úřad nebo ho poslat doporučeně.