Evropská letiště čelí stávkám, dotkne se to i českých turistů

Frankfurt/Berlín/Madrid - Německo se dál potýká s následky výstražné stávky státních zaměstnanců, kteří si protestem chtějí vymoct lepší podmínky před vyjednáváním o mzdách. Stávku pociťuje především doprava, stávka totiž zasáhla i letiště. Kvůli stávce byly zrušeny také tři zpáteční lety mezi Prahou a Frankfurtem. V těchto chvílích se již stávkující zaměstnanci vrátili do práce, s komplikacemi se však musí počítat dlouho do noci. Ve čtvrtek je plánována generální stávka ve Španělsku, která postihne zhruba 500 českých turistů.

Německé odbory odmítají ustoupit a požadují zvýšení mezd o 6,5 procenta. Vláda jim s dosavadními plány radost nedělá, když milionům státních zaměstnanců nabízí zhruba polovinu. Šance najít kompromis jsou podle německých médií padesát na padesát. Nátlaková protestní akce má poměr změnit. Odbory už předeslaly, že pokud neuspějí, budou protestovat znovu a ve větším měřítku.

Willi Russ z vedení DBB

„Chtěli bychom cílenými kroky dosáhnout toho, aby vyjednávání o mzdách, naplánovaná na 28. března do Postupimi, pokud možno vedla k uzavření smlouvy.“

Stejně jako v pondělí na řadě míst nefungují třeba školky nebo veřejná doprava. Letecká společnost Lufthansa zrušila přes 400 plánovaných letů. Aerolinky ale nabízejí cestujícím bezplatnou změnu letu nebo bezplatné storno. Celkem dnes letecké společnosti zrušily z Frankfurtu 450 z plánovaných 1 300 letů. Druhý největší německý letecký operátor Air Berlin zrušil 23 letů, tedy více než původně plánovaných osm.

Stávka se dotkla i letů z Ruzyně

Z pražského letiště byly dnes kvůli stávce zrušeny zpáteční lety Lufthansy s odletem v šest hodin, v 09:50 a ve 12:10. Další lety německého dopravce zrušené zatím nejsou.

Eva Krejčí, mluvčí Letiště Praha

„V souvislosti se stávkami v Německu máme na dnešní den zrušeny tři odlety a tři přílety mezi Prahou a Frankfurtem provozované společností Lufthansa. Cestujícím doporučujeme, aby sledovali aktuální situaci buď na našich webových stránkách, nebo přímo kontaktovali svého dopravce a ověřili si data o jejich letu do Německa.“

Cestujícící musí počítat s potížemi na letištích v Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem nebo třeba v Mnichově. V tuto chvíli ztráty způsobené stávkou sečteny nejsou. Při minulé stávce pozemního personálu na letišti ve Frankfurtu přiznala společnost Lufthansa za první dva dny stávky 40 milionů eur ztráty. Tehdy bylo zrušeno méně letů, než dnes.

Generální stávka postihne i Španělsko

Čtvrteční generální stávka ve Španělsku, ke které se připojí zaměstnanci všech druhů dopravy včetně letecké, postihne zhruba 500 českých turistů. Podle nejčernějších scénářů španělské vlády by mezinárodní letiště mohla garantovat zajištění letů ze zemí Evropské unie pouze z 20 procent, varovala asociace. Ve stejném režimu budou v zemi patrně fungovat i vysokorychlostní železnice, servis na vnitrostátních leteckých linkách bude zajištěn z deseti procent.  

„Konkrétní informace o zrušených letech zatím nemáme,“ uvedla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Letecké společnosti totiž zpravidla rušení spojů oznamují nejdříve s jednodenním předstihem. Generální stávku proti reformám a výdajovým škrtům nové pravicové vlády Mariana Rajoye ohlásily dva nejsilnější odborové svazy ve Španělsku. Odborářům se nelíbí především plánované změny na trhu práce, který se potýká s rekordní nezaměstnaností kolem 23 procent.