Česko je ve hře o umístění zkušebního reaktoru nové generace

Praha - Česko je ve hře o umístění zkušebního jaderného reaktoru nové generace. Na vzniku zařízení za několik desítek miliard korun pracuje nově vzniklé česko-slovensko-maďarské konsorcium. Potenciální lokalitou pro výstavbu reaktoru mohou být Dukovany. Na energetickém kongresu v Praze dnes projekt představil generální ředitel Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) Řež Aleš John.

„Začínáme vést diskuse o možnosti udělat tuto demonstrační jednotku v lokalitě Dukovansko. Mohl by to být také jeden z nástupnických projektů po elektrárně Dukovany, až tato elektrárna dokončí svou prodlouženou životnost,“ uvedl šéf jaderného ústavu. 

Výstavba reaktoru však nezačne dřív než v roce 2025, John odhadl, že to bude spíš ještě později. Na financování projektu by se měla podílet Evropská unie. První kroky ve vývoji tohoto typu reaktoru už udělala Francie. „Francouzi s naším konsorciem spolupracují, jsou ochotní své výstupy a know-how našemu konsorciu předat,“ uvedl John. 

Mnoho otazníků a neznámých

Reaktor s názvem Allegro pracuje za vysokých teplot, chlazení zajišťuje plyn. Konstrukce reaktoru bude podle Johna ze zcela nových materiálů, nový bude také typ paliva. „Je tam stále spousta otazníků a neznámých,“ poznamenal šéf ÚJV. 

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba minulý týden oznámil, že kromě dostavby jaderné elektrárny Temelín a prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany do roku 2035 je nutné hledat prostor pro možnou výstavbu třetího jaderného zdroje. Možností je také vybudování pátého bloku v Dukovanech.