Blackout můžeme zmírnit, říkají čeští vědci

Praha – Tým českých vědců přišel s plánem, jak zmírnit blackout. V případě hromadného výpadku elektřiny odpojí nedůležité spotřebiče a energii přesune do strategických míst, jak napsaly dnešní Hospodářské noviny. Českem navíc v poslední době proudí velké množstí energie zejména z Německa, které by mohlo způsobit totální výpadek proudu.

V praxi už systém zavedli v českobudějovické čistírně odpadních vod, která by nyní během výpadku začala čerpat energii z lokálního zdroje. V domácnostech by pak důležitou roli sehrály takzvané chytré elektroměry. Díky nim by se při blackoutu nevypnula třeba lednice a dál by fungovalo osvětlení. 

„Je to vlastně takový nouzový přídělový provoz. Odborně se nazývá ostrovní systém. Dělí odběrová místa na pomyslné ostrovy, s nimiž lze přerušit spojení od nefunkční části přenosové soustavy,“ popsal projekt jeden z vedoucích projektu firmy CityPlan Ivan Beneš. 

Blackout
Zdroj: Sandy Huffaker/ISIFA/Getty Images

Autoři počítají i s instalací do měst. Jsou totiž přesvědčeni, že svůj systém mohou instalovat ve veřejné distribuční síti měst, která mají vlastní zdroje energie, nejlépe teplárnu. Podle HN by priority nouzového připojení, tedy koho a co při blackoutu odpojit, měly určit kraje v krizovém plánu.