Místo arabského jara se dostavila ekonomická zima

Káhira - Proč jsme měli revoluci, když zde není práce pro obyčejné lidi? Chtěli jsme lepší životní standard, sociální podporu a svobodu, místo toho strádáme. Tato slova zaznívají z úst většiny Egypťanů marně hledajících práci a zajištění. V roce 2011 přišlo o práci na 1 milion tamních obyvatel, v Tunisku, kde revoluce vypukla, se nezaměstnanost vyhoupla na 18 procent, v roce 2010 to bylo ještě 13.

Pro novou vládu bude snižování nezaměstnanosti největší výzvou. Zaměstnat lidi, aby se splnila jejich očekávání a na druhou stranu držet pevně kormidlo, aby se ekonomika nedostala do recese. Pokud by se to nezdařilo, hrozila by další vlna nepokojů.

„Egypt potřebuje ekonomický růst, nabídky práce, turismus a investice,“ říká Simon Williams, hlavní ekonom HSBC.

Odborové svazy, které pomohly svrhnout vůdce v Egyptě i Tunisku, tlačí na vládu, aby zvýšila platy a pracovní podmínky. Kýžený výsledek se ale zatím nedostavil, místo něho přišly nepokoje, nezájem turistů a nižší počet investic.

Podle odborníků je příčin zhoršování ekonomické situace na Blízkém východě hned několik. Patří mezi ně například slabá podpora podnikání, omezování pohybu zboží a kapitálu přes hranice, ale i demografický vývoj. „V těchto státech došlo k velmi rychlému přírůstku obyvatelstva. Přestože ekonomiky v minulých obdobích rostly poměrně rychle, tak nerostly dostatečně rychle na to, aby byly schopné absorbovat to velké množství nových mladých lidí,“ vysvětlil analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Jedinými místy v regionu, kde se dá sehnat práce a dobré pracovní podmínky, jsou Katar a Saudská Arábie, nejbohatší země a největší exportéři ropy. Hlavní otázkou pro drtivou většinu obyvatel dalších zemí pak je, zda-li místní politici dodrží sliby a nabídnou pracovní místa, například v Tunisku je to 590 tisíc do roku 2016.