Podaří se zlomit dogma? Světovou banku by mohla vést Afričanka

Washington - Africké země prosazují do čela Světové banky svou vlastní kandidátku – nigerijskou ministryni financí Ngozi Okonjo-Iwealaovou. Ta věří, že souboj se silnými konkurenty může vyhrát. Poukazuje na to, že světové finanční instituce včetně světové banky musí reflektovat změny v globální ekonomice, mezi nimi především rostoucí význam rozvojových zemí.

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa a podle zvyklostí ji od založení instituce krátce po druhé světové válce vede Američan. To se ale nelíbí Jihoafrické republice, Nigérii a Angole. Podle nich má být volba průhledná a otevřená. A nejlepším kandidátem je podle nich - nigerijská ministryně financí. „Nominoval mě nigerijský prezident Goodluck Jonathan, který byl podporován několika africkými prezidenty. A já se budu snažit o to, abych uspěla i kvůli přání mnoha lídrů,“ prohlásila Okonjo-Iwealaová.

Konkurence je přitom silná. Prezident Spojených států Barack Obama v pátek nominoval do boje o post šéfa Světové banky korejského zdravotnického experta Jima Kima. „Myslím si, že Světová banka nemůže mít lepšího lídra než lékaře Jima Kima. Je to zkušený profesionál. A je čas, aby banku vedl takový člověk,“ uvedl Obama. Třetím kandidátem pak je bývalý kolumbijský ministr financí José Antonio Ocampo, kterého do čela banky prosazuje Brazílie.

Ngozi Okonjo-Iwealaová, nigerijská ministryně financí

„Doufám, že nejlepší kandidát vyhraje. Domnívám se, že Světová banka je velmi důležitou institucí pro celý svět a především pro rozvojové země. Těším se na souboj s velmi silnými konkurenty. (…) Doufám, že to bude férová soutěž.“

Na post prezidenta Světové banky kandiduje Afričanka (zdroj: ČT24)

Okonjo-Iwealaová se konkurence nebojí. Respektovaná ekonomka a diplomatka považuje konvence, podle kterých vede Světovou banku tradičně Američan, zatímco v čele její sesterské brettonwoodské instituce – Mezinárodního měnového fondu – stojí Evropan, za přežitek z dávno minulé éry.

„Rozložení sil ve světě se posunulo směrem k rozvíjejícím se zemím, které stále více přispívají ke globálnímu růstu – více než 50 procenty – a jejich hlas musí být při řízení věcí slyšet,“ zdůraznila Okonjo-Iwealaová, podle níž rozvojové země od Světové banky nyní potřebují, aby jim pomohla zprostředkovat přenos zkušeností z jedné ekonomiky do druhé. Expertní skupiny banky kvůli tomu musí být organizovány rychleji a pružněji. „Když jste politik a čelíte nějaké otázce, nemůžete tři týdny čekat, než dorazí mise Světové banky,“ podotkla nigerijská ministryně.