Opozice: Změny ve valorizaci penzí a v DPH zvýší sociální napětí

Praha - Opozice odmítla plán ekonomických ministrů na zajištění plánovaných schodků rozpočtů v následujících letech i přes nižší hospodářský růst. Plán na snížení valorizace důchodů považuje ČSSD za destrukci systému valorizace penzí, KSČM to pokládá od koalice za nemorální a asociální. ČSSD se krom toho pustila také do plánu vlády na zvýšení DPH o procento na obou sazbách, tedy na 15 a 21 procent.

Penze by podle dohody měly v příštím roce vzrůst jen o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace, shodli se včera ekonomičtí ministři. To je opozici trnem v oku, vládní návrh nehodlá podpořit. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude nově navržená valorizace vzhledem k vývoji cen zcela nedostatečná. To tíživě dolehne na všechny důchodce, zvláště pak ty, kteří žijí samostatně.

Sobotka vyzval Drábka k rezignaci

„Předpokládané zvýšení průměrného důchodu o necelých sto korun je výsměchem,“ uvedl. Podle něj premiér Petr Nečas (ODS) a ministr sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) loni slibovali důchodcům v rámci valorizace penzí kompenzovat negativní sociální dopady reforem. „Svůj slib nyní definitivně porušili,“ zdůraznil Sobotka a vyzval kvůli tomu Drábka k bezodkladné rezignaci na post ministra práce a sociálních věcí. Vláda by krom roho měla plán ekonomických ministrů ještě přehodnotit.

Bohuslav Sobotka

„Není možné připustit, aby ministr práce takovýmto cynickým způsobem obelhal důchodce v naší zemi, aby sliboval, že vláda bude kompenzovat nárůst cen, a teď se rozhodl, že k ničemu takovému nedojde.“

Dohoda podle něj představuje „zničení současného systému valorizace důchodů“, které povede k růstu nerovnosti a zvýšení sociálního napětí ve společnosti. Sociální demokraté proto navrhovanou změnu v žádném případě nepodpoří, narozdíl od připravovaných protestních akcí seniorů.

KSČM: Nůžky mezi důchody a platy se rozevřou

Poslanec a stínový ministr sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka uvedl, že navržená varianta bude znamenat propad poměru důchodu k průměrné mzdě pod 40 procent. Spolu s plánovaným zvýšením DPH nepokryje zcela nárůst nákladů na živobytí zejména pro nízkopříjmové vrstvy obyvatel a zdravotně postižené seniory.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí

„V současné ekonomické situaci si nemůžeme dovolit pokračovat v tak rychlém růstu důchodů.“

„Je to nemorální a asociální přístup vládní koalice, která náklady za svou neschopnost řídit úspěšně hospodářský rozvoj země a za úmysl privilegovat bohaté přenáší na bedra neprivilegovaných spoluobčanů, včetně většiny seniorů,“ tvrdí Opálka.

Za nedostatečnou považují nově navrženou valorizaci i sami důchodci. „Valorizovalo by se o 1,2 procenta, což by bylo asi 130 korun. Inflace je 346 korun měsíčně,“ upozornil předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Zvyšování DPH dolehne především na středně příjmové skupiny, varuje ČSSD

A to přitom chce vláda na vyšší inflaci zadělat i v dalších letech. Ekonomičtí ministři totiž naplánovali i další zvýšení DPH. Ani to se opozici nelíbí. „Je to zcela alarmující, tohle dopadne samozřejmě na středně příjmové skupiny a zcela nejtvrději na důchodce,“ řekl ČT24 ekonomický expert ČSSD Jiří Havel.

Navrhovaná opatření mají podle ministrů zajistit v příštích letech dodržení stanoveného schodku státního rozpočtu i při nižším výkonu ekonomiky. Kromě zbrzdění valorizace a zvýšení DPH se ministři rozhodli omezit také paušály. Zůstanou sice v současné výši, pokud se je ale živnostníci rozhodnou využít, přijdou o slevy na dani a daňové bonusy. Sáhnout ekonomičtí ministři chtějí také na příjmy bohatších. Princip jedné daňové sazby by sice měl zůstat zachován, majetní by ovšem měli platit z příjmu nad strop sociálního a zdravotního pojištění určité procento jako solidární příspěvek. Příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně by se tak de facto danily 23 procenty. Člověk s příjmem 150 tisíc měsíčně by tak na dani od příštího roku zaplatil o 4 350 korun víc.