Studie: Čím víc červeného masa jíme, tím dřív umíráme

Harvard - Poslední studie Fakulty veřejného zdraví z prestižní americké univerzity v Harvardu nevyznívá pro milovníky červeného masa příliš slavně. Ukázalo se, že přílišná záliba v tomto pokrmu může zkrátit život. Výzkum trval několik desetiletí a zúčastnilo se ho přes 120 tisíc lidí pracujících ve zdravotnictví. Mezi červené maso zahrnujeme vepřové a hovězí, mezi bílé pak kuřecí a ryby.

Co nám hrozí

  • o 13 % větší šance na úmrtí na srdeční choroby nebo rakovinu
  • u fanoušků uzenin a salámů je to až o 20 procent

„Čim víc červeného masa účastníci výzkumu jedli, tím víc to mělo spojitost s předčasným úmrtím nebo úmrtím kvůli konkrétním příčinám, jako byla rakovina, srdeční nemoci nebo i cukrovka 2. typu. Když se hovězí peče při vysokých teplotách, dostávají se do něho další dusičnany, sodík a další přísady, které neprospívají zdraví,“ říká Maudene Nelsonová, odbornice na stravování z Kolumbijské univerzity.

V Argentině nechtějí o výsledcích průzkumu ani slyšet, hovězí je součástí kultury

V Argentině zvedla severoamerická studie vlnu nesouhlasu mezi odborníky i laiky. Na skot a zvyky si Argentinci sáhnout nedají. „Tahle potravina je součástí naší stravy kvůli naší kultuře a zvykům,“ tvrdí Cecilia Palermová, odbornice na výživu ze střediska Favaloro.

Co nám červené maso přináší: Cenný zdroj bílkovin, železa, zinku a vitaminu B12.

Odborníci tvrdí: Jezte maximálně 750 gramů syrového červeného masa týdně.

New York souhlasí s Argentinou, steaků se kvůli studii nevzdají. Stejně jsou na tom i Češi, těm to posvětilo i ministerstvo zdravotnictví, které vidí problém především v nevhodném jídelníčku a nezdravém životním stylu.

„Propagujeme v rámci Programu zdraví XXI. zásadních 10 kroků k pevnému zdraví. Je to o tom, požívat pečivo, chléb, těstoviny, nahrazovat tučné maso a masné výrobky např. částečně i rybami a luštěninami a popřípadě i netučnou drůbeží,“ říká Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Průměrný Čech sní za rok na 85 kilo masa, drůbežáři na to nestačí

Průměrný Čech sní ročně na 30 kilo drůbeže a ryb, červeného (vepřového a hovězího) dvakrát tolik. Domácí produkce potom Čechům nestačí, za rok 2011 se k nám dovezlo z ostatních zemí maso za celkem 19,5 miliardy korun.

Nebezpečné hovězí? (zdroj: ČT24)