Čína láká na největší trh se starožitnostmi

Peking - Čínský trh se starožitným uměním je celosvětově největší, jak potvrdila i studie organizátorů veletrhu Evropského výtvarného umění v Maastrichtu. Podle ní má Čína skoro třetinový podíl na celosvětovém trhu, a přeskočila tak i Spojené státy. Odborníci ale upozorňují, že se v Číně prodává velké množství padělků.

V průběhu Maovy kulturní revoluce bylo zničeno tisíce vzácných děl, když se „staly“ závadnými a nepotřebnými. Teď se za střepy nebo torza z nich platí i sto tisíc jüanů (více než čtvrt milionu korun). V Číně je po umění stále hlad a řada lidí chce mít doma alespoň kousek historie.  

Starožitnosti nekupují jen movití sběratelé

„Nejsem sběratel - nejdu po těch drahých věcech jako oni. Kupuji jen to, co se mi opravdu líbí. Mám rád třeba porcelán a taky psací potřeby - kalamáře, pečetidla a podobně. Teď je jich na trhu zrovna dost,“ říká důchodce Kao Jung-kuang. 

Podle analytiků se do zájmu o starožitnosti promítají i omezené investiční možnosti Číňanů. Vložit peníze do nemovitostí nebo akcií je hlavně pro bohatnoucí střední vrstvy problém, a tak se obracejí k umění jako vhodné investiční alternativě. „Je tady hodně trhů se starožitnostmi, hlavně ve velkých městech. V Pekingu je jenom aukčních síní asi 100. Když k tomu přidáte obchody, je to obrovský trh,“ dokládá obchodník se starožitnostmi Wang Ťin-chua. 

Ovšem velký trh s sebou přináší i velké množství padělků. Číňané jsou vyhlášení svým uměním napodobování, a tak se každoročně vyrábí a dostávají na trh desetitisíce zaručeně pravých starožitností.  

Kchang Laj-jou, expert na starožitnosti:

„Trh se starožitnostmi u nás začínal v 80. letech minulého století a za 30 let se hodně změnil. Dříve jste mohli koupit na trhu v Pchanťiajüanu mnoho originálních starožitností. A 70 až 80 procent věcí bylo pravých. Dneska je to tak desetina.“ 

„Pokud chcete koupit opravdu dobré věci, musíte se umět na trhu pohybovat. Nebo si vzít na pomoc nějakého experta. Pokud jste odborník, můžete tu najít skvělé kousky a je jedno, jestli za deset tisíc nebo za deset milionů jüanů. Ale když přijdete jako amatér zvenčí, tak vám tyhle věci ani neukážou, a prodají vám nějaké cetky,“ dodává obchodník Wang Ťin-chua. 

Přesto Číňany zatím nejistý původ památek příliš neodrazuje a nakupují ve velkém. Obrat na aukcích s památkami narostl v roce 2010 o 177 procent a za loňský rok přibylo dalších 60 procent. 

Čínské starožitnosti (zdroj: ČT24)