Škodovácké odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Mladá Boleslav - Podniková rada odborů automobilky Škoda Auto vyhlásila stávkovou pohotovost. Podle odborářů jsou totiž návrhy vedení na navýšení mezd nedostatečné a chtějí takové zvýšení, které by podle nich odpovídalo rekordním pracovním výsledkům zaměstnanců. Jednání o nové kolektivní smlouvě je tak na mrtvém bodě.

Pro odboráře jsou návrhy firmy ve mzdových jednáních nedostatečné a požadují růst platových tarifů o šest procent. Poslední známý návrh zaměstnavatele z pátečního jednání 4,3 procenta je pro odbory nepřijatelný.

Dohoda se do konce března dojednat nepodařila

Platnost a účinnost stávajících mzdových dohod skončila po 31. březnu 2012. Stanovisko zaměstnavatele ke mzdovým jednáním, které radě přednesl člen představenstva Bohdan Wojnar, odboráři nadále pokládají za nedostatečné, uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík. Podniková rada k výsledkům kolektivního vyjednávání o mzdách po 13 kolech tarifního jednání mimořádně zasedala v pondělí.

Škoda Auto a rok 2011

Škoda Auto prodala v loňském roce rekordních 879 200 aut, což představuje meziroční nárůst o 15 procent. Konsolidovaný zisk zvýšila o 82 procent na 16,1 miliardy korun a její tržby stouply o 15 procent na 252,6 miliardy. Cílem firmy je podle jejího vedení prodávat v roce 2018 kolem 1,5 milionu vozidel.

Koncept Škoda Vision D
Zdroj: ČT24/Škoda Auto

Jednání o mzdách podle Škody pokračují

„Jednání stále pokračují. Naším cílem je dojít k dobrému výsledku přijatelnému pro obě strany,“ prohlásil mluvčí Škody Jozef Baláž. Firma tak trvá na svém postoji nekomentovat vyjednávání o kolektivní smlouvě a nevyjádřila se zatím ani ke krokům odborů.

Aby Podniková rada OS KOVO podpořila své požadavky, vyhlásila dnešním dnem stávkovou pohotovost a zvolila Stávkový výbor, jak zdůraznil předseda Podnikové rady ZO OS KOVO Jaroslav Povšík. Členy Stávkového výboru jsou místopředseda Podnikové rady Vladimír Kment, předseda odborářů z Kvasin Libor Dvořák, předseda odborářů z Vrchlabí Jaromír Kobrle a člen rady Petr Knotek.

Odborový svaz KOVO dnes vyjádřil odborářům v automobilce plnou podporu. „Zaměstnanci tohoto klíčového podniku pro hospodářství v České republice si plně zaslouží, aby za svou náročnou a kvalitní práci dostali od zaměstnavatele také adekvátní finanční ohodnocení. Odborový svaz KOVO podpoří kolegy ve Škodě Auto ve všech jejich oprávněných akcích, a to nejen slovně, ale také činy,“ prohlásil předseda OS KOVO Josef Středula.

Do stávkové pohotovosti vstoupili odboráři mladoboleslavské automobilky při jednání o mzdách i v roce 2007. Stávka tehdy výrazně omezila výrobu a firma očekávala škodu ve výši 55 milionů korun.