New York zavádí nové taxíky s hybridním pohonem

New York - V New Yorku bude do sedmi let obměněn vozový park místních taxíků. Nissan NW 200 začne od příštího roku postupně nahrazovat flotilu asi třinácti tisíc starých žlutých sedanů od Fordu, které byly symbolem města. Automobil s hybridním pohonem je ekologičtější, úspornější a má lepší výbavu. Typická žlutá barva mu ale zůstane.

Hybridní taxík má povznést cestování městem na zážitek a také ulehčit ovzduší. V budoucnu by měl vozit zhruba 600 tisíc cestujících denně.

„Chceme zvýšit efektivitu taxíků, dnešní vozy spotřebují přibližně 12 litrů na 100 kilometrů. S těmi novými by se měla spotřeba snížit přibližně na polovinu,“ uvedl Fernando Mateo, mluvčí Federace taxikářů města New York.

Kromě hybridního pohonu na plyn a elektřinu budou nové vozy nabízet i připojení na internet. Disponovat budou i satelitní navigací a dalšími komfortními doplňky, jak upřesnil Steven Oldham, mluvčí společnosti Nissan: „Přes USB porty si cestující můžou třeba nabít svůj iPad. Podlaha je osvětlená, takže když jim něco spadne, uvidí to. A komfort zvýší také antibakteriální sedadla, která pomůžou eliminovat hygienický problém, který v tak velkém městě, jako je New York, vždycky byl.“

Ale výčet tím nekončí: taxíky mají i panoramatickou střechu – cestující si tak budou moci užít během jízdy výhled na newyorské mrakodrapy.

Nové taxíky začnou ve městě jezdit v roce 2013. Poslední starý model z ulic zmizí o pět let později. Vyrábět se budou v Mexiku. Jedno auto má stát necelých 30 tisíc dolarů, tedy zhruba 550 tisíc korun.