New York přichází na chuť novému zdroji energie – přílivovým elektrárnám

New York - Hledání nových zdrojů energie zdaleka není u konce. Po možnostech, které by nahradily, nebo alespoň doplnily fosilní paliva nebo jádro se poohlíží také New York. Alternativu tam nabízejí mocné mořské proudy v East River. Projekt unikátních vodních turbín letos dostal zelenou od federálních úřadů a je vůbec první svého druhu ve Spojených státech.

S víc než osmi miliony obyvatel je New York pořádným žroutem elektřiny. Uspokojit jeho potřeby se daří jen pomocí celé řady zdrojů od uhelných a plynových elektráren až po jaderné a vodní na řekách Hudson nebo Niagara. Už brzy by ale elektřina mohla proudit z nevyužité přílivové energie, kterou by ráda spoutala společnost Verdant Power.

„Je to velmi jednoduchá turbína. Funguje podobně jako větrná. Vodní proud se valí směrem na lopatky, které jsou nastavené po proudu,“ vysvětlil ředitel společnosti Verdant Power Trey Taylor. Tak, jak se střídá příliv a odliv, se může otáčet i sama turbína. Elektřinu díky tomu může generovat pořád.

Turbína pro přílivovou elektrárnu
Zdroj: ČT24

Společnost už má za sebou testovací období. Začala před deseti lety s jedinou turbínou umístěnou na dně jednoho z kanálů East River. Projekt se neobešel bez komplikací. Silné přílivové proudy listy experimentálního rotoru zlomily. Po roce 2006 ale pod hladinu přibylo šest vylepšených turbín a ty úspěšně zásobovaly elektřinou velký supermarket na Rooseveltově ostrově. Letos společnost získala od federálního regulátora licenci na první komerční projekt přílivové elektrárny ve Spojených státech.

Trey Taylor, ředitel Verdant Power:

„Příliv má jednu nespornou výhodu. Dá se předpovědět a dá se na něj spolehnout. Na rozdíl od větru, který buď fouká, nebo ne. Distributoři elektřiny proto můžou kouknout na hodinky nebo na časové schéma přílivu a budou přesně vědět, kdy proud začne téct, a kdy jeho výroba přestane. Podle toho pak můžou elektřinu rozvádět po New Yorku nebo kam bude třeba.“

„East River je vlastně mořský průliv, ve kterém s přílivem protéká mocný proud vody. V našem případě není důležité, jestli stoupá nebo klesá hladina. Jde o vodní proud. Stačí umístit do vody dostatečně robustní turbíny,“ vysvětlil Taylor. Zatím Verdant Power uvažuje o nasazení třiceti turbín. Umístěny přitom nemusí být jen v East River.

Americká vláda využití přílivových elektráren podporuje. „Federální vláda i vláda státu New York berou možnosti jak využít přílivovou energii velmi vážně. Pobřeží má obrovský potenciál pro výrobu elektřiny a my máme velký zájem rozšířit naše možnosti,“ podotkla Kit Kennedyová z Rady pro využití přírodních zdrojů New York.

V tuto chvíli na dně East River není ani jedna ze šestice turbín. Firma Verdant Power je vyzvedla a chce je ještě zdokonalit. Místa, kde bývaly, označují bóje. Pod hladinu by se měly vrátit příští rok a zpočátku by měly mít výkon jednoho megawattu, což stačí zhruba pro tisícovku domácností. Pokud se osvědčí, přijdou na řadu další. Zbývá ale také dořešit případný negativní vliv na životní prostředí, například život ryb v East River i to, jestli konstrukce turbíny silné proudy dlouhodobě vydrží.

Alternativní zdroj energie v NY (zdroj: ČT24)