Řecko znovu odsunulo konečný termín pro výměnu dluhopisů

Atény - Řecko opět prodloužilo konečný termín, do kterého se mohou držitelé řeckých státních dluhopisů dobrovolně připojit k restrukturalizaci dluhu. Konečný termín posunulo řecké ministerstvo financí už podruhé, konečný termín je nyní stanoven na 20. dubna.

Odsunutí termínu umožní úřadům získat více času na formulaci odpovědi těm investorům, kterým se podmínky výměny nezamlouvají. Vláda oznámila, že s těmi věřiteli, kteří souhlasí, dokončí 11. dubna výměnu dluhopisů v objemu 20,27 miliardy eur (asi 498,6 miliardy korun). To odpovídá zhruba 72 procentům dluhopisů vydaných podle zahraničního práva. Zbývající věřitelé, kteří s podmínkami výměny nesouhlasí, se budou moci připojit do 20. dubna.

Řecká výměna dluhopisů je největším odpisem státního dluhu v moderní historii. Po jejím definitivním ukončení by měly banky, penzijní fondy a další soukromí investoři Řecku prominout přes polovinu jeho dluhu, který dosahuje zhruba 206 miliard eur.

Vláda už termín pro výměnu dluhopisů dříve posunula na 4. dubna. Kabinet uvedl, že země si nemůže dovolit v plné výši vyplatit věřitele, kteří nesouhlasí. Podmínky výměny, na které museli v březnu přistoupit ostatní věřitelé, prý představují nejlepší nabídku.

Řecko 12. března dokončilo drtivou část výměny dluhopisů, v jejímž rámci vyměnilo papíry v nominální hodnotě 177 miliard eur (asi 4,4 bilionu korun). Šlo o dluhopisy vydané podle řeckého práva, které držely především řecké banky. V portfoliích je ale měl i nezanedbatelný počet zahraničních bank, včetně francouzských a německých.

Věřitelé dostali za původní dluhopisy nové cenné papíry, které ale mají delší splatnost a jsou méně úročeny. Soukromí věřitelé tak v souvislosti s výměnou dluhopisů ztratili až 74 procent investic.