Zahraniční obchod – motor české ekonomiky

Praha - Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 28,7 miliardy korun. Meziročně byl vyšší o 15,1 miliardy korun. Vývoz podle předběžných údajů meziročně vzrostl o 15,2 procenta na 252 miliard korun a dovoz se zvýšil o 8,8 procenta na 223,3 miliardy korun. Zahraniční obchod tak podle analytiků potvrdil svoji roli motoru české ekonomiky.

Únorový přebytek je vyšší, než odhadovali analytici. „Vývozcům se v únoru navzdory mrazivému počasí nad očekávání dařilo. Za 15procentním meziročním zvýšením korunového objemu exportu stála poptávka ze všech světových teritorií včetně ekonomicky stagnující eurozóny. Růst na východní trhy ale rostl citelně rychleji. Například do Ruska meziročně o 59 procent,“ podotkl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin

„Po loňském rekordním přebytku zahraničního obchodu se českému zahraničnímu obchodu daří i v prvních měsících letošního roku. Také letošní rok skončí bilance zahraničního obchodu vysokým přebytkem, i když nový rekord zřejmě nepadne. Rozhodující zůstane další vývoj v eurozóně, kde je situace nadále dost nejistá.“

Vyvážíme hlavně auta, dovážíme paliva i potraviny

V kategorii strojů a dopravních prostředků přebytek zahraničního obchodu v únoru vzrostl o 12,9 miliardy korun a v případě polotovarů a materiálů se zvýšil o 2,2 miliardy korun. U průmyslového spotřebního zboží vzrostl o 1,7 miliardy korun a shodně o 0,1 miliardy korun u nápojů a tabáku a surovin.

Deficit se v únoru naopak prohloubil u chemických výrobků o 1,9 miliardy korun a u minerálních paliv o 0,2 miliardy korun. Záporné saldo obchodu s potravinami a živými zvířaty, které v únoru činilo 2,1 miliardy korun, zůstalo na stejné úrovni jako o rok dříve.

Více vyvážíme do EU, ze států mimo ni více dovážíme

Bilance zahraničního obchodu se státy EU vykázala v únoru přebytek 60,2 miliardy korun, který byl meziročně o 6,9 miliardy korun vyšší. Se státy mimo EU skončila únorová bilance deficitem 31,5 miliardy korun, tedy meziročně o 8,2 miliardy korun méně. Schodek se snížil v obchodě s Ruskem a Čínou. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem, Británií, Spojenými státy, Francií, Rakouskem a Slovenskem. Deficit se naopak prohloubil v obchodě s Koreou a pokles kladného salda zaznamenal v únoru obchod s Itálií.