Inflace v březnu vyskočila na 3,8 procenta

Praha - Růst spotřebitelských cen v březnu meziročně zrychlil na 3,8 procenta z únorových 3,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,2 procenta. Již sedmý měsíc v řadě za tím stojí hlavně vyšší ceny potravin a nápojů. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali meziroční růst na 3,9 procenta. Zdražily zejména potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny vajec vrostly o 124 procent, chleba bezmála o pětinu a nealko nápoje o 14 procent. Téměř o pětinu vzrostly ceny pečiva, výrazně podražily cukr, kakao a káva.

Výrazně dražší bylo proti loňskému březnu i bydlení. Zemní plyn zdražil o čtvrtinu, elektřina o 4,2 procenta, vodné a stočné o více než desetinu a teplo a teplá voda o 7,6 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,5 procenta. Výrazně vyšší ceny lidé platili i za léky a jejich doplňky, o více než 40 procent vzrostly ceny za ústavní zdravotní péči. O sedm až osm procent vzrostly ceny pohonných hmot a dopravních služeb, dražší bylo i hromadné stravování. Například ve školních jídelnách rodiče za své děti platili o 7,4 procenta více než před rokem.

V porovnání s předchozím měsícem také nezvykle vyskočila cena vajec. Statistici zaznamenali zvýšení o rekordních 65,3 procenta.

Zlevnily dovolené i pivo

Na snižování cenové úrovně působil naopak zejména pokles cen dovolených, mírně klesla i cena piva a ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost. Shodně zhruba o procento byly nižší než minulý měsíc ceny léčiv a telefonických služeb. Z potravin se mírně snížily především ceny ovoce, ryb, másla, jedlých olejů a polévek a omáček.

V meziročním srovnání zlevňovaly také oděvy a obuv, mírně klesla také cena nábytku a bytového zařízení. Méně spotřebitelé zaplatili také za audiovizuální a fotografickou techniku nebo mobilní telefony.

Nárůst inflace tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Vyšší inflace se zřejmě jen tak nezbavíme

Inflace je sice podle odborníků nyní na vrcholu, ani celoroční číslo ale podle nich nebude nijak uspokojivé. „Dá se říct, že inflace už kulminuje, a tak dále by už neměla nijak výrazněji růst. I tak jde o nezvykle rychlý růst cen, který jsme už nějaký čas neviděli. Hlavním důvodem tohoto zdražování však není poptávka, ale administrativní zásahy v podobě vyšších daní (DPH a spotřebních daní) a tzv. deregulace,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Petr Zahradník, analytik České spořitelny

„Číslo někde mezi 3,5 a 4 procenty za celý rok 2012 si myslím, že je realistické, takže po velmi dlouhé době inflace může dělat problémy.“

Obchodníci dokonce varují, že by cenovky mohly ještě růst. „Ve všech případech se ještě nepromítly ceny vstupů do cen zboží - včetně potravin,“ upozornil Jiří Navrátil ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Na lepší časy by se přitom nemuselo blýskat ani v dalších letech. Vláda totiž plánuje další zvyšování daně z přidané hodnoty.