Češi našli unikátní způsob, jak se bránit padělkům

Praha - Padělaných dokumentů v Česku přibývá. Kriminalisté jen loni řešili okolo 1 300 případů. Zatímco falešné bankovky se většinou daří rozeznat na první pohled, odhalit třeba padělané smlouvy tak snadné není. Přitom doby, kdy se falšovaly dokumenty jen za desetitisíce korun, jsou pryč. Teď už škody šplhají do stovek milionů. Češi ale přišli s novým způsobem, jak proti takovým praktikám bojovat. A nechali si ho i patentovat.

Padělá se kdeco – kromě bankovek také třeba dálniční známky, kolky, závěti, nebo plné moci. „Jak jdou technologie dopředu, tak mají padělatelé snazší práci,“ podotkl Antonín Korynta z oddělení grafických analýz Kriminalistického ústavu Policie ČR. „Několikrát se nám stalo, že se nám někteří lidé snažili předložit například falza diplomů a podobných záležitostí, certifikátů,“ doplnil starosta Ohrobce Pavel Makovský. Tyto typy padělků se přitom většinou na první pohled rozpoznat nepodaří. Podobně jako třeba padělky šeků. Češi s nimi totiž nemají příliš zkušeností.

S pastí na podvodníky teď přichází česká firma. Vymyslela metodu tisku speciálních ochranných prvků, které se objeví jen pod infračerveným světlem. Na unikátní vynález mají Češi patent. O razítko jedinečnosti žádají i v Evropě. Nová metoda přitom zdaleka není využitelná jen na papírové dokumenty. „Samozřejmě tento ochranný prvek lze použít i na CD nebo DVD,“ uvedl soudní znalec a jednatel společnosti Daveton David Herman. To by mohlo značně pomoci hudebním a filmovým nakladatelstvím. Ty totiž na padělání svých produktů silně doplácí. Jen loni celníci zabavili přes 100 000 nosičů. Celková škoda dosáhla zhruba 52 milionů korun.

Padělatelé nejčastěji padělají dokumenty tak, že je pouze okopírují. Podle kriminalistů hledají nejjednodušší a nejlevnější cestu, jak padělek vyrobit, ale zároveň se snaží, aby se výsledek vzhledově co nejvíce přiblížil originálu. Například u bankovek tak prý padělatelé zkopírují základní obraz bankovky a dle svých zkušeností se ho snaží doplnit o ochranné prvky.

Reportáž Veroniky Markové a Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)