Díry v rozpočtu by mohly pomoci zalepit peníze ze státních podniků

Praha - Ministerstvo financí právě dokončuje novelu zákona o státním podniku, která umožní důsledněji kontrolovat peníze z těchto podniků. Zisky státních firem – řádově desítky miliard korun ročně – by se tak mohly stát součástí veřejného rozpočtu a zalepit třeba díry na dálnicích. Pozornost se upírá hlavně k miliardám z Lesů České republiky.

Nyní vláda dosáhne pouze na peníze společností, jako je například ČEZ. Ten totiž jako akciová společnost vyplácí dividendy, z nichž velká část plyne právě státu jako majoritnímu vlastníkovi. Například největší státní podnik v Česku – Lesy ČR ovšem posílají volné finanční prostředky zcela jinam – do bank a fondů. Jen letos se v nich nahromadilo 13 miliard korun. A vláda, která hledá rezervy, kde jen může, k nim nemá automatický přístup. Právě to chce ministerstvo financí připravovanou novelou změnit.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu (ODS)

„Ta určitá aktiva k využití jsou a dala by se použít na investice ze státního rozpočtu. To je velmi rozumný krok.“

Vedení Lesů ČR se chystané novely nebojí. Samo přiznává, že peníze, které mu leží na účtech, nepotřebuje. „My nejsme na těch penězích nijak závislí, když je odevzdáme, že bychom nějak narušili chod naší firmy,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Přínos vidí v novele také organizace jako Transparency International. „Peníze, které jsou na účtech, přestanou lákat vyváděče nebo odváděče prostředků,“ poznamenal kdosi. Nakládání s penězi ve státních podnicích už v minulosti sklidilo kritiku také od Nejvyššího kontrolního úřadu. Proti lesním úložkám v soukromých bankách vystoupil i premiér Petr Nečas.

Ministerstvo financí novelu teprve dokončuje. Na tom, kdy by měla začít platit, se zatím s ostatními resorty nedohodlo. Chce ale, aby to bylo co nejdřív - peníze by totiž mohly sloužit třeba na dostavbu dálnic. Jen současné úložky lesů by zaplatily 15 až 20 kilometrů nového úseku.