Rozpočtový deficit Řecka vzrostl v prvním čtvrtletí o 53 procent

Atény - Rozpočtový deficit řecké vlády za první čtvrtletí vzrostl v meziročním srovnání o 53 procent na 7,3 miliardy eur (181 miliard korun). Skončil ale výrazně pod cílem 8,6 miliardy eur, který si Atény pro první tři měsíce roku dohodly s Evropskou unií v rámci záchranného balíku.

Ještě za leden a únor byl rozpočtový deficit Řecka meziročně nižší o více než 50 procent. Byl na zhruba poloviční úrovni proti plánu, podle něhož měl schodek za dva měsíce dosáhnout 879 milionů eur.

Zveřejněná data se vztahují k deficitu ústřední vlády. Zahrnuto v nich není hospodaření samospráv a státního důchodového úřadu. Nejde tedy o deficit veřejných financí, směrodatný pro Evropskou unii, která hodnotí, jak Řecko plní dohodnutý program.

Řecko se před dvěma lety stalo první zemí eurozóny, která spadla do dluhové krize a musela požádat o mezinárodní finanční pomoc. Od členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu si Atény zajistily zhruba 110 miliard eur. Letos se Řecko dohodlo na další mezinárodní pomoci v sumě 130 miliard eur.