Maročané zvelebují berberské pevnosti na stylové penziony

Ribát - Severoafrické Maroko se pustilo do ambiciózního projektu na obnovu svých historických pevností známých jako casbah. Snaží se tím zachránit národní dědictví a zároveň přilákat zahraniční turisty. Některé kulturně ceněné pevnosti se pod rukama podnikatelů změnily v klidné penziony.

V minulosti sloužily tradiční jihomarocké bašty jako útočiště místních berberských vůdců a především chránily pouštní oázy před útokem banditů. Jenže pevnosti v údolích řek Dráa a Dades jižně od pohoří Atlas chátrají. „Tato oblast je známá ve světě jako kolébka tisíc kasbahs, ale mnoho z nich zmizelo z lidských a přírodních důvodů,“ uvedl ředitel vývoje SMVK Alem Abdessadek.

O záchranu historických pevností teď bojuje Marocké centrum pro zachování a obnovu architektonického dědictví. Sdružení na podporu kazbá už vyčlenilo na jejich opravy 47 milionů amerických dolarů. „Nesnažíme se je zachovat jen proto, že jde o národní dědictví, ale je to také součást naší všeobecné identity,“ dodal Abdessadek.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Nového kabátu se dočkala třeba pevnost Baha Baha. V letech 1996 až 1999 ji zrenovoval současný majitel Saíd El Ouarzazi. Teď slouží jako penzion. Podle Ouarzazi je to zdroj příjmů pro místní obyvatele. „Lidé utíkají do velkoměst za prací. Když obnovíme zdejší pevnosti, zachráníme naše dědictví, ale i nová pracovní místa. Navíc přilákáme i turisty, kteří vyhledávají tradiční obydlí,“ říká.

Maročané doufají, že projekt přispěje ke zlepšení cestovního ruchu. Kromě turistů pevnosti využívají i mezinárodní filmové produkce.