Zadlužená Evropa je největší hrozbou světové ekonomice

Washington - Vyhlídky světové ekonomiky se v poslední době zlepšily, přetrvávají však velká rizika. Největší hrozbu představují dluhové problémy v Evropě, prohlásila dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Ačkoliv bude fond i nadále potřebovat další zdroje, aby mohl světové ekonomice pomáhat, nutná částka by mohla být nižší, než se donedávna předpokládalo.

„Vidíme určité zlepšení ekonomického klimatu,“ prohlásila Lagardeová a zároveň dodala, že „rizika zůstávají vysoká a situace křehká“. Šéfka Mezinárodního měnového fondu také vyzvala k dalším krokům na podporu hospodářského oživení. Politici by podle ní měli využít současné situace k vybudování dlouhodobých základů pro hospodářský růst a stabilitu.

Podle Lagardeové je zapotřebí omezit hrozby související s dluhovými problémy v Evropě. „MMF může pomoci. Abychom však byli co nejefektivnější, potřebujeme zvýšit své zdroje,“ uvedla. „Největším rizikem je, že se dluhové a finanční napětí v Evropě vrátí s obnovenou silou.“

MMF v lednu odhadl, že bude potřebovat dalších 500 miliard dolarů na poskytování půjček a 100 miliard dolarů na vytvoření ochranné bariéry proti rizikům plynoucím z dluhové krize v eurozóně. „Tyto potřeby by nyní nemusely být tak velké, jak jsme dříve v tomto roce odhadovali,“ poznamenala Lagardeová.

USA světový fond dále nafukovat nechtějí

Jednání o navýšení finančních prostředků fondu by mělo dominovat zasedání členských zemí MMF, které se uskuteční příští týden. Spojené státy, které jsou největším akcionářem MMF, již dříve uvedly, že na zvýšení prostředků fondu nehodlají přispět. Podobný postoj vyjádřily i další mimoevropské země.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ISIFA/EPA/Robert Ghement

Rozvíjející se ekonomiky své příspěvky zase podmiňují větším pokrokem Evropy při řešení dluhové krize. Lagardeová přitom upozornila, že politické kroky v Evropě již pomohly obnovit stabilitu na finančních trzích.

Zájem o poskytnutí nových finančních prostředků pro MMF podle Lagardeové vyjádřily Polsko, Norsko, Švédsko, Japonsko a Mexiko. „Jsem povzbuzena, protože mnoho členů říká, že chce být přitom, až přijde na vybírání více prostředků pro fond,“ uvedla. „Některé země již zvedly svou ruku,“ dodala.