MMF věří ve 3,5procentní růst globální ekonomiky, ČR se to netýká

Washington - Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad růstu globální ekonomiky pro letošní rok na 3,5 procenta. Přitom ještě v předchozí prognóze na začátku roku čekal 3,3procentní růst. MMF v pololetní zprávě World Economic Outlook také předpovídá, že oživení americké ekonomiky získává na dynamice, zatímco hrozby z Evropy letos poněkud ustoupily. Upozornil ale, že rizika jsou nadále zvýšená a globální růst by mohla narušit další vlna dluhové krize eurozóny nebo prudký růst cen ropy. Česká republika pak má podle MMF růst pouze o 0,1 procenta.

„Zatímco v roce 2011 zaznamenaly globální vyhlídky tvrdou ránu, nyní se opět zlepšují. Rizika zpomalení růstu jsou ale pořád vyšší,“ uvedl fond ve zprávě. I když v prvních třech loňských čtvrtletích byl růst docela silný ve většině vyspělých zemích, prudké zhoršení přinesl závěr roku.

MMF a její mírný optimismus

„S ústupem krize (v eurozóně) a některými dobrými zprávami z americké ekonomiky se navrátil mírný optimismus,“ přiblížil hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard. „I při absenci další evropské krize však většina vyspělých ekonomik pociťuje významné brzdy růstu. Rizika krize jsou přitom stále živá,“ doplnil.

Spojené státy se letos vrátí nad dvouprocentní růst HDP, kde se má příští rok tempo růstu zrychlit. Eurozóna se naopak nevyhne útlumu, i když ten bude o trochu mělčí, než fond čekal dříve. Italská ekonomika zaznamená propad letos i příští rok, zatímco Španělsko by příští rok mohlo dosáhnout alespoň minimálního růstu. O trochu hlubší, než fond předpokládal, ale bude hospodářský propad Španělska letos.

Euro vs. dolar
Zdroj: Dan Kitwood/ISIFA/Getty Images

MMF snížil odhad růstu české ekonomiky na 0,1 procenta

Fond hodnotí vyhlídky střední a východní Evropy poměrně optimisticky, což se ale netýká České republiky, kde snížil odhad růstu. O zrychlení tempa růstu regionu se mají zasloužit hlavně Polsko a pobaltské země. Globálním tahounem hospodářského růstu bude jako dosud Čína spolu s Ruskem a Latinskou Amerikou.

Současně MMF snížil odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 0,1 procenta. Až dosud předpokládal, že růst se bude pohybovat kolem 1,8 procenta. Hůř si proti původním odhadům povede i Slovensko, ve srovnání s Českou republikou na tom ale pořád bude znatelně lépe. Odhad růstu slovenské ekonomiky měnový fond snížil na 2,4 procenta z dosud uváděných 3,3 procenta.

Snížení prognózy pro českou ekonomiku plně reflektuje rizika spojená s horším vývojem v eurozóně, slabou domácí poptávku a vládní úsilí dostat pod kontrolu veřejné finance i za cenu mírně negativního vlivu na ekonomiku, domnívá se analytik Patria Finance David Marek. Nová prognóza MMF se podle něj nyní jen minimálně liší od průměrného odhadu na finančních trzích.

Sídlo České národní banky
Zdroj: ČT24

Zpráva MMF

„Světová ekonomika se od září 2011 značně změnila. Růst v Evropě prudce zpomalil a řada zemí v této oblasti je teď blízko recesi.“

Podle prognózy letos čeká vyspělé evropské země hospodářský útlum, za kterým bude hlavně eurozóna. Slabší poptávka zpomalí růst spotřebitelských cen, který bude zpomalovat i během příštího roku. Naopak nezaměstnanost by se měla stabilizovat kolem letošních čísel.

Špatně se povede i Španělsku

Podle zprávy MMF nesplní Španělsko vládní plán snižování deficitu veřejných financí v letošním ani příštím roce a hranici tří procent schodku v poměru k výkonu ekonomiky v nejbližších letech nedosáhne. MMF předpokládá, že schodek veřejných financí Španělska letos klesne na šest procent hrubého domácího produktu namísto cílové úrovně 5,3 procenta, kterou vláda Mariana Rajoye dohodla s Evropskou unií. Ke klíčové tříprocentní hranici se deficit dostane nejdříve v roce 2018, odhadl MMF.

Fond by Španělsku na rozdíl od EU a Berlína, které vyžadují po Madridu razantní snižování schodku, doporučil vzhledem k poklesu ekonomiky mírnější postup. „Cíl deficitu (pro rok 2012) pochopitelně předpokládá velmi rozsáhlou konsolidaci a je zhruba přiměřený, lepší by ale byla o něco mírně adaptace, která by více odpovídala cyklickému vývoji,“ uvedl MMF.