Senát: Vláda by měla určit počet poštovních poboček

Praha - Vláda možná bude muset určit minimální počet poštovních poboček v Česku v souvislosti s dokončením liberalizace poštovního trhu. Senátní výbor pro hospodářství a dopravu tímto způsobem doporučil doplnit novelu, která má připravit Českou poštu o její poslední monopol na doručování pohlednic a obyčejných zásilek. O novele se bude rozhodovat příští týden.

Doplnění novely, které navrhl předseda výboru Jan Hajda (ČSSD), je podle něj výsledkem kompromisu všech zúčastněných stran. Cílem změn je umožnit státu dostát své povinnosti zajistit minimální rozsah poštovních služeb za rozumné ceny. Opoziční sociální demokraté původně chtěli stanovit přímo v zákoně, aby každá poštovní firma musela mít nejméně 3 400 poboček. Sama Česká pošta jich však předloni měla 3 385.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) s novým stanovením nesouhlasil. Firmy by pak podle něj nemohly pružně reagovat na liberalizovaném trhu. Proti Hajdově úpravě byla i senátorka ODS Veronika Vrecionová, podle ní směřuje proti liberalizaci.

Ztráty České pošty by měly hradit ostatní poštovní firmy

Vládní předloha počítá s tím, že by poskytování základních poštovních služeb na celém území za přiměřenou cenu po dalších pět let poskytovala Česká pošta, kterou novela připraví o monopol na doručování zásilek do 50 gramů nebo s cenou do 18 korun. Na její případnou ztrátu z poskytování těchto služeb by se měly v takzvaném kompenzačním fondu skládat všechny poštovní firmy podle svého podílu na trhu.  

Konkurenční poštovní firma Mediaservis tuto povinnost označila za protiústavní. Svaz spedice a logistiky ČR, jehož členy jsou například firmy DHL a ČD Cargo, chce podat za tuto povinnost ústavní stížnost, stížnost k Evropské komisi i arbitráž proti státu.  

Poštovní známky
Zdroj: Sandra Mu/Getty Images News

Novela chce ochránit Českou poštu proti živelnému poskytování služeb. Česká pošta tak nebude muset doručit zásilky, které na její sběrná místa dodá provozovatel, s nímž nebude mít smlouvu. Česká pošta má získat poštovní licenci do konce roku 2017. Takový postup je podle vlády v souladu s obvyklou praxí v EU. Na další období bude vyhlášeno nové výběrové řízení.