Rehn: Bez navýšení kapitálu nebude moci EIB půjčovat peníze

Štrasburk - Akcionáři Evropské investiční banky (EIB), tedy členské státy EU, musí zvýšit základní kapitál této finanční instituce, aby mohla podporovat projekty v zemích unie. V Evropském parlamentu to dnes řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Od členských států a z dalších zdrojů by mohla EIB získat až 180 miliard eur (skoro 4,5 bilionu korun) na nové projekty. Se současným kapitálem se ale podle eurokomisaře blíží ke hranici toho, co může na jejich podporu udělat.

EIB teď s Evropskou komisí zkoumá možnosti, jak prostřednictvím programů na sdílení rizik využít unijní rozpočet a rozšířit finanční možnosti EIB. V programech podpory výzkumu a inovací by se přitom EIB mohla opírat o existující programy. Diskutované projektové dluhopisy by mohla využít na podporu infrastruktury a strukturální fondy EU k podpoře malých a středních podniků.

O tom, že EIB chce požádat o peníze na pomoc evropským bankám, spekulovala média loni v listopadu. Všichni akcionáři by však nemuseli být ochotni kapitál EIB posílit. Akcionáři EIB jsou vlády všech zemí EU, z nichž některé se potýkají s následky dluhové krize v eurozóně a musely přistoupit k úsporným opatřením. Někteří akcionáři jako Velká Británie, která stojí mimo eurozónu, zase nejevili velkou ochotu zvyšovat kapitál EIB ku prospěchu jiných.