Brusel: Prioritou EU se musí stát tvorba nových pracovních míst

Štrasburk – Evropská komise schválila plán, který by měl zajistit vytvoření podmínek pro vznik nových pracovních míst v EU. Nezaměstnanost je totiž v unii rekordní – bez práce je přes 24 a půl milionu lidí. Proti loňsku vzrostl počet nezaměstnaných v osmnácti zemích Evropské unie. Takový vývoj je podle eurokomisaře László Andora nepřípustný.

Například ve Španělsku je bez práce každý čtvrtý, v Irsku skoro každý sedmý. Situace se v unii navíc každým měsícem zhoršuje. Jako dramatickou a nepřípustnou ji ve Štrasburku označil eurokomisař pro zaměstnanost László Andor. Podle něj se podpora tvorby pracovních míst musí stát skutečnou evropskou prioritou.

„Musíme podpořit členské státy, aby vytvořily pro trh práce ty správné podmínky. To znamená daňovou podporu nových pracovních míst a firem a přesunutí zdanění spíš do oblasti ekologie,“ řekl Andor.

Důležité jsou i slušné a udržitelné platy

Státy by se podle Evropské komise měly soustředit hlavně na sféry zdravotnictví, informačních technologií a takzvanou zelenou ekonomiku. V těchto oblastech by během osmi let mohlo vzniknout 20 milionů nových pracovních míst. Komise žádá i podporu dalšího vzdělávání a zvyšování kvalifikace pracovníků. Od jednotlivých členských států chce slyšet, jak přesně budou problém řešit. Mají připravit reformy, jejichž zavedení bude komise hlídat.

„Důležité je i zavedení slušných a udržitelných platů. Komise spustí veřejné konzultace ohledně kvality tréninkových programů,“ dodal Andor.

Opatření proti nezaměstnanosti v EU (zdroj: ČT24)