Britské matky se stále více zadlužují, musí předčasně do práce

Londýn – Třetina Britek není schopná na mateřské dovolené vyžít z peněz, které dostává. Velice rychle se zadluží, protože peníze od státu jim nestačí ani na pokrytí základních životních potřeb. Velice záhy se proto musí rozloučit s trávením času s dítětem v domácích podmínkách a vrací se brzy do práce. Ze studie zveřejněné na serveru uSwitch.com vyplývá, že podobnou zkušenost kvůli chybějícím penězům zažije jedna z deseti britských matek.

Jako příklad může posloužit zkušenost Fiony Chanové, která se dosud snažila trávit co nejvíce času se svou dcerou Mazie. Životní realita ji ale jako mnoho dalších Britek přivedla k nutnosti vrátit se předčasně do práce. Příspěvek od státu ukrajují drahé hygienické potřeby i výživa. „Problém je v tom, že na mateřské dovolené příjem matek spadne tak na polovinu. Takže pokud nemají tu druhou polovinu naspořenou dopředu, musí peníze hledat jinde, nejčastěji na kreditních kartách,“ sdělila analytička uSwitch.com Ann Robinsonová.

Podle průzkumu webové stránky uSwitch.com se 28 % matek během mateřské kvůli nedostatku peněz zadluží. Nejčastěji si během mateřské napůjčují zhruba 2 500 liber. „Na mateřské jsem žila z kreditky i kontokorentu a akorát čekala, až se budu moct vrátit do práce a tak půjčky pomalu splácet,“ dodala Chanová. Mateřská dovolená v Británii trvá jeden rok. Pobírat příspěvek od státu ale můžou tamní matky maximálně 9 měsíců.

Britským matkám nestačí rodičovské příspěvky (zdroj: ČT24)