Naštvaná společnost demonstruje, reformy však mají pokračovat

Praha – O „naštvanosti“ české společnosti opakovaně hovořili řečníci na sobotní protivládní demonstraci na pražském Václavské náměstí. Na příčině tohoto stavu se však shodnou pouze částečně. Zatímco podle některých jsou hlavní příčinou ekonomické plány vlády, jiní si stěžují hlavně na chování politiků, časté rozepře a skandály. Z hlediska vlády však neshoda na příčině naštvanosti není důležitá. Přestože podle průzkumu provedeného pro Českou televizi chce přes 70 procent občanů předčasné volby, ministři se nechystají skončit – rozhodně ne kvůli demonstracím a průzkumům. Chtějí totiž pokračovat v reformách. Zlomit vaz jim zřejmě může pouze nedostatečná podpora v Poslanecké sněmovně.

O naštvanosti ministři vědí, reforem se vzdát nechtějí

Že lze na vládu nahlížet jako na nestabilní, možná i zkorumpovanou, nepopírají ani někteří její členové. „Oddělil bych dvě věci: Jedna je naštvanost lidí s politikou a politiky. Druhá věc je, že jsme slíbili našim voličům, od kterých jsme dostali důvěru, že budeme hospodárně nakládat se státními prostředky, snižovat deficit veřejných financí, abychom našim dětem odevzdávali zemi míň zadluženou,“ řekl v Otázkách Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Přiznal, že je pro něj a jeho stranické kolegy často náročné v koalici zůstávat. „Každý týden se rozhodujeme, zda nám to stojí za to,“ dodal.

Současně však Drábek zdůraznil, že TOP 09, kterou reprezentuje nejenom jako ministr, ale také jako její místopředseda, ve vládě zůstává kvůli reformám. „Chceme, aby v roce 2016 hospodařila Česká republika s vyrovnaným rozpočtem,“ uvedl. Vláda tak kvůli samotné demonstraci ani kvůli průzkumu, podle kterého chce přes 70 procent lidí předčasné volby, zřejmě nepadne. K jejímu konci může vést pouze rozpad Věcí veřejných. „Jasně jsme řekli, že pokud se vláda nebude opírat o jasnou, důvěryhodnou většinu v Poslanecké sněmovně, TOP 09 podpoří konání předčasných voleb v co nejkratším termínu,“ slíbil ministr Drábek.

Jaromír Drábek:

„Vývoj jde k rozhodnutí, zda bude mít vláda dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně, nebo zda ji mít nebude.“

Zavadil přemlouvá vládu k odchodu

Odbory, které byly hlavními organizátory sobotní stotisícové demonstrace, však stále žádají urychlený odchod vlády. Už nyní jejich představitelé zjišťují, jak ministři na protest reagují „Požádal jsem (ministra Kalouska) o schůzku, protože jsem chtěl slyšet, jak bude vláda pokračovat dál,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Odborář s politikem jednali o reformách, ale také o případné demisi. „Chtěl jsem panu ministru Kalouskovi říct, aby si začali uvědomovat naštvanost lidí, aby to nebagatelizovali. Že by nejlepší a férové bylo, aby šli do předčasných voleb,“ podotkl Jaroslav Zavadil.

Tvrzení, že hlavním problémem vlády jsou personální záležitosti související především se stranou Věcí veřejných, šéf odborů odmítl: „My energetici víme, že když se zapojí tři články do série a něco z toho je lživého, tak je to všechno lživé.“

Žádný směr nemusí být správný

Podle ekonoma Milana Zeleného, jenž zavedl termín „škrtforma“, je však směr, kterým současná vláda, ale i její kritici hledí, docela chybný. Současné potíže, kterými západní svět prochází, totiž podle Milana Zeleného nelze označit jako krizi. „Je to závažný kvalitativní přesun nebo transformace. S krizí se bojuje tak, že se čeká, až odezní – že se vše vrátí do starých kolejí. S transformací se bojuje tak, že se mění systémy. Že se adaptují lidé a instituce a připravují se na změnu,“ popsal Milan Zelený.

Transformovaná společnost by se mohla obejít například bez politických stran. To už se podle Zeleného ukázalo ve Spojených státech. „Ve Spojených státech 40 procent obyvatel dává přednost Tea Party, která nepodporuje ani republikánskou, ani demokratickou stranu, ale vyhledává nezávislé kandidáty,“ poukázal.

Ekonom Milan Zelený:

„Volby nepřinesou nic nového, než naplnění starého systému novými lidmi.“

Dodal, že jde o celosvětový problém, který se netýká pouze Česka: „Často nám uniká, že tím, čím procházíme, prochází celý vyspělý svět. Celý vyspělý svět se potýká s problematikou zadlužení, stárnutí populace, ztráty pracovních příležitostí. Nejvíc na to doplácí Spojené státy, západní Evropa a Japonsko. Nyní to přechází do východní Evropy a bude to pokračovat.“

Právě v domnění, že jde o krátkodobou krizi, která nakonec zanikne, podle ekonoma Zeleného prováděla vláda právě „škrtformy“. „Škrty byly bez koncepcí, šlo pouze o srovnávání čísel,“ poukázal.