Vězni bojují s krizí po svém, založili si internetový obchod

Praha - Podle statistik pracují v českých kárnicích dvě třetiny všech odsouzených. Vyrábí mnoho věcí, které jdou nejen na prodej, ale také na charitu. Kvůli krizi však o jejich výrobky přestává být zájem. V pankrácké věznici si proto vězni otevřeli vlastní e-shop, kde své výtvory nabízí volně k prodeji. Od března tak funguje první vězeňský internetový obchod - ARESTshop.

„Nápad vznikl na základě inspirace z USA v Maine, kde přes sto let funguje kamenný obchod s produkty vězňů. My nemáme prostředky na kamenný obchod, tak jsme si otevřeli aspoň e-shop,“ říká Jiří Dolejší, mluvčí pankrácké věznice. Pankrácká věznice chce tímto projektem bojovat proti nedostatku pracovních míst pro vězně. S ekonomickou krizí totiž mnoho firem zrušilo spolupráci s odsouzenými a věznice v Česku tak přišly o své zisky.

„Ekonomická situace je pro nás pořád velice složitá a tíživá. Naši partneři, kteří s námi spolupracovali formou průmyslové výroby, kdy jsme se podíleli na určitých subdodávkách, měli odbytové obtíže. Museli jsme tyto činnosti omezit a v podstatě i zrušit. A hledali jsme alternativní řešení a jedním z těch řešení je i provozování toho ARESTshopu,“ popsal Vojtěch Suda, vedoucí oddělení zaměstnávání vězňů.

Pankrácká věznice měla ještě v roce 2008 zisky ze zaměstnávání vězňů 5 milionů korun, příjmy se však několikanásobně snížily. Loni vězni vydělali jen 1,5 milionu. Vězni jsou proto z vlastního e-shopu nadšení. Sami si výrobky navrhují, fotí je do katalogu a spravují si webové stránky. Na výrobě pracují i ti nejtěžší zločinci. V e-shopu je zatím k dostání 140 položek. Vězni dělají rovněž výrobky na zakázku, vážou diplomky a tisknou letáky. Přitáhnout zákazníky chtějí na nízké ceny a daří se jim to. 

Pankrácký e-shop má do budoucna velké plány. Chce oslovit další věznice a všechny výrobky odsouzených prodávat pod jednou značkou. Některé věznice ale nemohou podnikat tak jako ta pankrácká. „Vězeňská služba obecně nemůže provozovat výdělečnou činnost, výjimkou jsou střediska hospodářské činnosti. Jde o výrobu nábytku a kovovýrobu, kde vlastně probíhá něco jako komerční činnost,“ uvedla Gabriela Slováková, ředitelka věznice Světlá nad Sázavou. 

Většina věznic se soustředí na charitu

Kovovýroba je právě v pankrácké věznici a nábytek se vyrábí třeba ve věznici na Mírově, kde nedávno otevřeli i vlastní vzorkovnu. Ostatní věznice se soustředí zejména na charitu. Dobrovolně se snaží pomáhat i Ludmila Lacková, vězenkyně ze Světlé nad Sázavou. Matka dvou dětí, které skončily v dětském domově, je odsouzená za krádeže. Celé dny teď tráví tím, že plete speciální obvazy. „Myslím si, že je to dobrá věc, protože jsem dělala i spoustu špatných věcí, které teď můžu třeba tímhle odčinit,“ řekla Lacková.

Výrobky vězňů
Zdroj: ČT24

Vězenkyně do práce nikdo nenutí, samy se o ni hlásí a projevují zájem. Nejraději prý pomáhají svými výrobky dětem, šijí například oblečení pro dětské domovy. Na děti a mládež je zaměřená i většina ostatních dobrovolnických aktivit. Například ručně šité panenky a hračky mají namířeno k opuštěným dětem do zahraničí.

Zvláštní místo mezi panenkami mají bílé jednoduché loutky, které putují z vězení na dětská oddělení českých nemocnic. „Děti si na ně namalují obličej a udělají si z ní kamaráda. Panenka má výhodu, že děti, které jsou méně komunikativní, na ní můžou ukázat, kde je něco bolí,“ řekla jedna z odsouzených. Věznice převážně spolupracuje s Thomayerovou nemocnicí v Praze. Za měsíc vyrobí přibližně 200 až 300 panenek. 

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Mezi vězni je mnoho talentovaných lidí 

Nejvíce talentů se prý mezi odsouzenými našlo při výrobě klasických loutek. Mnohé z nich jsou umělecká díla, na která je vedení věznice pyšné. Odsouzené s nimi secvičují i divadlo pro děti. Představení hrají vězenkyně zdarma a celý program si samy secvičují ve volnu. „Loutky, které uvidíte po věznici, vyráběla odsouzená, která nikdy předtím nic takového nedělala a vypracovala je do takové kvality, že by se opravdu daly prodávat,“ řekla Slováková. 

Nejen hmotné výrobky jsou ale velkým hitem věznice ve Světlé. Populární jsou třeba i vzdělávací a sociální programy, například na prevenci drogové závislosti a kriminality. Projekt s názvem Prevence kriminality je komponovaným programem. Odsouzené ženy svůj životní příběh prezentují před dětmi ve škole.