ERÚ plánuje zastavit podporu obnovitelných zdrojů od roku 2014

Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) se pustil do příprav na zastavení finanční podpory pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014. Stát i spotřebitelé by tak měli do roku 2034 ušetřit téměř 200 miliard korun. Díky ukončení subvencí bude úspora pro spotřebitele plynout především z levnější elektřiny. Stávající podpora je dle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové za hranicí ekonomických možností země. Ekologové se bouří, energie ze slunce a větru pomáhají snižovat závislost země na uhlí a zastavení podpory není legitimní. Zástupci velkých podniků v návrhu ERÚ vidí naopak krok ke zvýšení konkurenceschopnosti.

Nulová podpora pro nové projekty po roce 2014

  • Zastavení podpory se týká pouze zdrojů, jež budou uvedeny do provozu od roku 2014.

Kolik si stát slibuje od zastavení podpory

Při zastavení podpory v roce 2014 budou podle ERÚ náklady na obnovitelné zdroje v letech 2005 až 2034 činit 874,3 miliardy korun. Při zastavení podpory až v roce 2020 by však náklady dosáhly 1 072 miliard korun. „Česká republika má celosvětově jednu z nejvyšších podpor obnovitelných zdrojů v přepočtu na obyvatele,“ uvedla Vitásková. Náklady na obnovitelné zdroje v minulých letech rostly hlavně kvůli solárním elektrárnám, v důsledku výhodné podpory jejich počet prudce vzrostl.

Elektrické vedení
Zdroj: Martin Pinkas/isifa/Euro

Uleví se ekonomice i spotřebitelům

U spotřebitelů se podpora obnovitelných zdrojů projevuje zdražením elektřiny. Jen letos stojí podpora obnovitelných zdrojů přes 38 miliard korun. Náklady na obnovitelné zdroje v minulých letech rostly hlavně kvůli fotovoltaickým elektrárnám, jejichž počet se v důsledku výhodné podpory prudce zvýšil.

„Elektřina pro průmysl v ČR je v současné době vedle Kypru, Malty a Slovenska nejdražší v Evropě. Osvobodit český průmysl od zátěže obnovitelných zdrojů na úroveň konkurenceschopnosti evropských zemí je nezbytné,“ uvedl předseda Sdružení velkých spotřebitelů energie Karel Šimeček.

I přes zastavení podpory očekává ERÚ, že stát naplní závazek vůči EU, že do roku 2020 obnovitelné zdroje pokryjí 13,5 procenta spotřeby elektřiny. Analytici jsou vůči tomuto úkolu skeptičtí. „Dosáhnout toho čísla, ke kterému jsme se zavázali Evropské komisi, bez dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů nepůjde,“ říká analytik J&T Michal Šnobr.

Těžba uhlí - ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/VLP/Oldřich Hájek

Ekologové argumentují…

Sluneční a větrné elektrárny pomáhají snížit závislost Česka na uhlí. Podle Aliance pro energetickou soběstačnost zneužívá ERÚ v argumentaci proti obnovitelným zdrojům jejich cenu. „Například náklady na distribuci představují největší platbu na faktuře za elektřinu, u domácností šplhá až ke 40 procentům. Podíl platby za obnovitelné zdroje se pohybuje okolo deseti procent,“ uvedla aliance.

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) by bylo zastavení podpory legitimní ve chvíli, kdy obnovitelné zdroje budou ekonomicky soběstačné a budou vydělávat bez dotací. „Z dlouhodobého hlediska my s tím souhlasíme. Jenom je potřeba najít ten moment, kdy sektor podporu nebude potřebovat. Podle našich výpočtů ten bod, kdy si vyrobíte elektřinu levněji, než si ji nakoupíte, bude v Čechách někdy kolem roku 2016, 2017,“ řekl ČT24 člen představenstva asociace Aleš Spáčil.

Jiří Gavor, analytik poradenské společnosti ENA

„Já sice oceňuji úsilí ERÚ omezit růst cen elektřiny, ale také jsem toho názoru, že konec podpory už od roku 2014 je trošku dalším extrémem. Já bych se přikláněl spíše k rozumné regulaci, k postupnému útlumu dotací.“

Velkým podnikům konec dotací uleví

Dotace pro obnovitelné zdroje zvyšují náklady na energie. „Pozastavení podpory obnovitelných zdrojů a přehodnocení cílů v oblasti produkce energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020 považujeme za nezbytné řešení, pokud chceme zachovat alespoň minimální konkurenceschopnost českého průmyslu,“ říká ředitel Svazu chemického průmyslu ČR Ladislav Novák.