Odstoupit od spotřebitelské smlouvy bude snazší, novela míří k prezidentovi

Praha - Odstoupení od spotřebitelské smlouvy, k níž se lidé zavázali třeba na předváděcích akcích, se zjednoduší. Počítá s tím poslanecká novela, kterou dnes beze změn schválil Senát. Předlohu, která začne platit 15 dní po vyhlášení ve Sbírce zákonů, nyní dostane k podpisu prezident.

Novela má v občanském zákoníku zrušit ustanovení, podle kterého lidé nemohou rychle a bez sankcí odstoupit od spotřebitelské smlouvy, pokud ji podepsali u sebe doma.

Připravili ji poslanci ČSSD v reakci na případy, kdy podnikatelé nechávají lidi na předváděcích akcích podepisovat prohlášení o tom, že si výslovně sjednali návštěvu dodavatele za účelem objednávky. Není prý výjimečné ani to, že se lidé nechají svézt i s nakoupeným zbožím domů, kde podnikateli potvrzení podepíšou.

Výjimku mají mít po zásahu sněmovny pouze smlouvy o opravě a údržbě a o pořízení zboží, které jsou k nim potřebné. Pokud by lidé mohli následně lehce odstoupit i od této smlouvy o dílo, bylo by to prý vůči přivolaným opravářům nespravedlivé.

Senát schválil i záchranný fond eurozóny

Senát dnes po několika odkladech také schválil vznik záchranného fondu eurozóny, tzv. Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Návrh musí ještě potvrdit Poslanecká sněmovna, která ale projednávání dokumentu loni v prosinci odložila. K souhlasu s fondem je třeba v obou komorách Parlamentu ústavní, neboli třípětinová většina zákonodárců, neboť vznik fondu je změnou Lisabonské smlouvy.

Za schválení se přimlouval například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Proti návrhu vystupovali zejména senátoři za ODS, ale například jejich stranický kolega a ministr obrany Alexandr Vondra ho podpořil.