Spor o technickou sůl z Polska putuje na půdu EU

Lucemburk - Spor o technickou sůl v potravinách mezi Českem a Polskem putuje k vyšší instanci. Zástupci Prahy se dnes rozhodli otevřít debatu v Evropské unii a chtějí kvůli tomu změnit systém varování. Dosavadní pravidla stanoví, že státy mají povinnost partnery informovat, nejsou však upraveny sankce pro případ, že tomu tak není. Varšava nadále odmítá Česku podat informace o potravinách, v nichž byla technická sůl nalezena. Čeští kontroloři zatím nezjistili nebezpečí, které by s užitím soli souviselo. Problémy dělá i polská vaječná moučka v sucharech, která obsahuje bakterie Salmonelly.

Česko vyzývá EU, aby přišla se změnami

„Ten systém je vyvinut relativně dobře, ale jeho kredibilita hodně závisí na tom, jak kvalitně ho členské státy využívají,“ poznamenal Hlaváček. Proto chce Česko apelovat na úředníky, aby se problematikou zabývali a přišli s řešením.

Navíc si chce Česko i postěžovat. Členské státy EU mají povinnost informovat ostatní země v případě, že dojde ke vzniku rizika. V tomto případě k tomu došlo, informace však poskytnuty nebyly.

Technická sůl mlékárnám, pekárnám i výrobcům uzenin

Technická sůl označená jako jedlá byl používána v celém potravinářském průmyslu. Pracovali s ní mlékárny, pekárny i zpracovaté uzenin a ryb. Od firem se produkty rozšířily do celé země a možná i za hranice. Problémem se nyní zabývá polská prokuratura.

Sůl
Zdroj: ČT24/Stippy.com

Sůl není nebezpečná pro zdraví, přesto Poláci nechtějí informace zveřejnit

Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace. Nedostatek informací však českým inspektorům výrazně komplikuje pátrání po potravinách, u kterých je riziko, že by technickou sůl mohly obsahovat

Hlaváček: Potravina s technickou solí není potravinou

„Výrobek, do jehož výroby byla použitá jiná než potravinářská složka, není již potravinou. Argumentovat jeho závadností či nezávadností je absolutně irelevantní. Takový výrobek nemá na trhu co dělat,“ doplnil Hlaváček.

Problémy dělá i polská vaječná moučka

Pekárenský výrobek Suchary diates, který prodávala společnost Makro Cash & Carry ČR, obsahuje závadnou vaječnou moučku z Polska. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která obdržela varování z polské strany v rámci systému rychlého varování pro potraviny (RASFF), proto dnes nařídila jejich stažení z prodeje. Prodáno již bylo 472 balení.

Vaječná moučka pocházela z nelegální výroby polské společnosti Viga G.Jagiello v Nisku. „Výsledky laboratorních testů v sušených vejcích potvrdily přítomnost bakterií Salmonelly,“ upozornil mluvčí SPZI Pavel Kopřiva. Polsko vložilo informace do systému rychlého varování s téměř dvouměsíčním zpožděním, polská média přinesla zprávu o nelegální výrobě a závadnosti výrobků 9. března.