Brazilcům domácí trh nestačí, za nákupy vyráží do USA

Brasília - Brazílie rychle bohatne. Roste nejen její ekonomika, ale i chuť obyvatel utrácet. Domácí obchody už místním nestačí, a proto stále častěji vyjíždějí utrácet do ciziny. Do centra jejich zájmu se dostaly Spojené státy, kde se nebojí investovat ani do nemovitostí. Brazilci se tak pro zemi stávají dobrým zdrojem příjmů. V zemi utrácí ze všech návštěvníků nejvíc. Do karet jim hraje i příznivý kurz.

Brazílie si prošla měnovou krizí, obrovské zadlužování následovala hyperinflace. Pomohly jí škrty, pevný kurz měny a vysoké úrokové sazby. Loni se stala země šestou největší ekonomikou světa, když se jí podařilo předehnat Velkou Británii. A brzy by se měla dostat i před Francii. Obyvatelé bohatnou a navíc využívají výhodného kurzu měny vůči dolaru.

„Letenka, hotel, ipad, všechno vyjde levněji v New Yorku než v Brazílii. Je to výhodné a navíc si můžete prohlédnout město,“ říká návštěvník z Brazílie.

„Dřív tu chtěli žít diplomaté, právníci nebo bankéři. Ale během posledních let, hlavně díky silné měně, chtějí vlastnit nemovitost v New Yorku i lidé ze střední třídy. To je ten rozdíl, teď má každá rodina peníze navíc a hodně z nich se tu snaží získat byt,“ říká Marcos Cohen, prodejce nemovitostí.

Obyvatelé New Yorku se snaží přilákat ještě víc návštěvníků. Město si v jihoamerickém státě zaplatilo billboardy a spolupracuje s cestovními kancelářemi. Země navíc zlevnila víza a otevřela pro Brazilce nové konzuláty.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)