Penta a Eastbridge mají zvýšený zájem o polský řetězec EM&F

Varšava - O zhruba pět procent zvýšily česko-slovenská investiční společnost Penta Investments s partnerským fondem Eastbridge nabídku na odkoupení čtyřiceti procent akcií polské maloobchodní společnosti Empik Media & Fashion (EM&F) z veřejného trhu. Zvýšená nabídka oceňuje polský řetězec na 1,1 miliardy zlotých, tedy 6,5 miliardy korun.

Penta a Eastbridge nyní nabízejí za akcii EM&F 10,38 zlotého proti nabídce 9,85 PLN z počátku dubna a zvýšená nabídka má příznivý ohlas. „Doufali jsme v to. Původní cena byla příliš nízká. Je to krok správným směrem a my jej zvážíme,“ řekl agentuře Reuters Marcin Zoltek, který řídí investice v investiční společnosti Aviva OFE, vlastníku devíti procent akcií EM&F.   

Penta a Eastbridge chtějí po úspěšném vykoupení menšinových akcionářů stáhnout akcie EM&F z varšavské burzy. Penta by se pak mohla stát většinovým vlastníkem řetězce, protože by podle počtu akcií získaných v tendru mohla koupit od Eastbridge až 13 procent akcií. Lucemburská Eastbridge je zakladatelem EM&F a má ve firmě 60 procent.   

EM&F prodává mediální a zábavní produkty, oblečení, obuv, hračky, kosmetiku a jazykové kurzy. Působí v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Německu a Turecku. Do skupiny patří mimo jiné přední prodejce knih v Polsku Empik. Společnost má vedle vlastních značek i distribuční práva na světové značky jako Hugo Boss, GAP a Esprit.

Penta v Polsku koupila v roce 2007 přední maloobchodní řetězec Žabka. Loni v únoru jej prodala fondu Mid Europa Partners a vydělala na tom podle činitelů skupiny přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard Kč).   

Penta investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. Společnost působí v řadě zemí Evropy, nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.