Čeští důchodci cestují stále častěji

Praha - Zájezdy pro turisty důchodového věku jsou trendem posledních let. Na dovolenou za hranice se jich vydává dvakrát víc než před pěti lety.  A svou nabídku přizpůsobily i cestovní kanceláře, lidem nad 55 let nabízí až o čtvrtinu levnější zájezdy. Nejčastěji si senioři volí místa, kde se mohou koupat. Roste ale i počet těch, kteří se vydávají jen na prodloužený víkend do evropských metropolí, třeba Paříže nebo Říma.

Důchodci už dávno nejezdí jen na rekreaci k nejbližšímu jezeru nebo na horské chaty sbírat houby. Naopak mají zájem o zahraniční pobyty, moře a poznávání. Za posledních pět let počet seniorů na cestách strmě stoupl, ze všech českých turistů je více než 55 let jedné třetině a meziročně vzrostl počet cestujících seniorů o 10 procent. A růst bude pokračovat, důchodců je dnes v Česku přes dva miliony a pro cestovní kanceláře se stávají zajímavou cílovou skupinou.

Dúchodci cestují častěji (zdroj: ČT24)

Cestovní kanceláře vycházejí seniorům vstříc možnostmi slev, které navíc často mohou kombinovat s výhodnější mimosezónní cenou, nebo se slevou za včasný nákup. O podporu cestování lidí v důchodovém věku se snaží i celé státy a Evropská unie. Dotační programy mají seniory přilákat na pláže Středozemního moře, i důchodci z Česka tak můžou odjet levněji třeba do Španělska, Portugalska nebo Itálie. A spokojenost je oboustranná - senioři totiž pomáhají zaplnit jinak prázdné hotely mimo hlavní sezónu.