Jak ušetřit náklady za palivo? Pořiďte si rafinerii

New York - Aerolinky Delta již nebudou muset palivo odkupovat. Jako první letecká společnost si totiž koupily za 150 milionů dolarů rafinérii v Pennsylvánii. Delta uvedla, že tak může ušetřit až 300 milionů dolarů ročně. Rafinerie patřila ropnému gigantu ConocoPhillips, v poslední době však byla odstavená. Deltě má zajistit 80 procent paliva pro její linky ve Spojených státech.

Americké aerolinky Delta Air Lines, Inc. koupí pensylvánskou ropnou rafinérii od ropné společnosti ConocoPhillips za 150 milionů dolarů. Podle agentury Reuters jde o troufalý pokus, jak ušetřit peníze na nákladech za palivo. 

Aerolinky uvedly, že vůbec první koupě rafinerie leteckou společností by jim mohla ušetřit 300 milionů dolarů ročně za náklady na palivo, které v loňském roce dosáhly 12 miliard dolarů. Podle nich by jim rafinerie spolu s dohodami o výměně zpracovaných produktů za letecké palivo měla zajistit 80 procent potřebného paliva pro provoz letadel Delty v USA.  

Dohoda o koupi nevyužité pensylvánské rafinerie s produkcí 185 000 barelů denně přináší jistou úlevu politikům a oficiálním činitelům, kteří se obávali ztráty tisíců pracovních míst a možného letního nárůstu cen paliva, pokud by rafinerie přestala fungovat natrvalo.